Η σύγχρονη Τουρκία αποδεικνύει τον «προβληματικό» χαρακτήρα του Ισλάμ αρχής γενομένης από την εποχή του ιδρυτή της Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, γράφει στο μανιφέστο του, το οποίο κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους στο Λονδίνο, ο δράστης της πολύνεκρης διπλής τρομοκρατικής επίθεσης στη Νορβηγία, Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ.

Ο 32χρονος Νορβηγός υποστηρίζει στο ογκώδες κείμενο των 1.518 σελίδων, ότι η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον «γενοκτονικών» κρατών του κόσμου, αφού ευθύνεται για τη μαζική εξόντωση Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων. Το μανιφέστο εντοπίστηκε από τη νορβηγική αστυνομία στο διαμέρισμα του Μπρέιβικ, μετά την απολογία του στις Αρχές της χώρας. Φέρει τον τίτλο «2083: Μία Ευρωπαϊκή Διακήρυξη Ανεξαρτησίας», ενώ για την έκδοσή του ο Μπρέιβικ φέρεται να χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Άντριου Μπέρβικ.

Στις σελίδες του, ο Μπρέιβικ, υποστηρίζει ότι η σχέση της σύγχρονης Τουρκίας με το Ισλάμ αποδεικνύει το γιατί οι Μουσουλμάνοι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να ζουν στην Ευρώπη. «Πολλοί μετριοπαθείς συντηρητικοί έχουν υποστηρίξει ότι η απαγόρευση της σαρία (του ισλαμικού νόμου) θα λύσει όλα τα προβλήματα (της Ευρώπης) και θα υποχρεώσει τους Μουσουλμάνους να ενσωματωθούν. (Όμως) οποιαδήποτε «προσέγγιση Ατατούρκ» δεν θα επιλύσει τίποτε αλλά απλά θα καθυστερήσει το αναπόφευκτο» γράφει ο Νορβηγός αναφερόμενος στον πατέρα της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

«Η Τουρκία έγινε κοσμική μετά τον Ατατούρκ, μέσω της στρατιωτικής ισχύος, εφαρμόζοντας τις σκληρές μεταρρυθμίσεις του πριν από 90 χρόνια. Το αποτέλεσμα; Η σαρία κοιμάται για 70 με 80 χρόνια», γράφει. Ο Μπρέιβικ αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει τα κοσμικά κράτη με το Ισλάμ.

«Ο λόγος που ο Ατατούρκ απέτυχε είναι επειδή το Ισλάμ είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστο, στην πραγματικότητα περισσότερο ευπροσάρμοστο από ό,τι μπορούν να καταλάβουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Το να αφαιρεθεί η σαρία από το Ισλάμ δεν είναι εφικτό. Φυσικά μπορούμε να επιβάλλουμε την προσωρινή εκκοσμίκευση των Μουσουλμάνων, αλλά τελικά η αξίωση για περισσότερη σαρία θα επανεμφανιστεί. Ο μόνος τρόπος που θα μπορούμε να αποτρέψουμε την εφαρμογή της σαρία τότε θα είναι η καταστολή της μουσουλμανικής πλειοψηφίας με στρατιωτικά μέσα, όπως κάνει τώρα η Τουρκία. Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της δημοκρατίας, ως εκ τούτου δεν μπορώ να υποστηρίξω τέτοια φασιστική προσέγγιση», αναφέρεται στο αντι – ισλαμικό μανιφέστο.

Η λύση σύμφωνα με τον ίδιο; «Η ανατροπή των σύγχρονων δυτικών πολυπολιτισμικών καθεστώτων με την κατάληψη της εξουσίας μέσω της ένοπλης αντίστασης και στρατιωτικού πραξικοπήματος όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τη διασφάλιση της δημοκρατίας μακροπρόθεσμα. Σίγουρα θα είναι αιματηρή διαδικασία» πρότεινε ο 32χρονος Νορβηγός πριν κάνει πράξη τη θηριώδη τρομοκρατική επίθεση που μέχρι στιγμής φέρεται να έχει στοιχίσει τη ζωή σε 76 ανθρώπους.

Ο Μπρέιβικ γράφει επίσης ότι ο σημερινός πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί η χώρα να επιστρέψει στο Οθωμανικό παρελθόν της και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να δεχθεί στους κόλπους της ένα κράτος που σκοπό έχει να την καταστρέψει, ενώ υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με υποβοήθηση του τζιχάντ. Ο Νορβηγός φονιάς λέει επίσης ότι οι Αρμένιοι πρέπει να πάρουν πίσω τα ιστορικά εδάφη τους από τη Τουρκία, ενώ η δυτική Μικρά Ασία πρέπει να επιστραφεί στην Ελλάδα.