Οσες παχύσαρκες γυναίκες αισθάνονται ανασφαλείς με την εξωτερική τους εμφάνιση μπορεί να υπονομεύσουν τις προοπτικές μίας καλής επαγγελματικής σταδιοδρομίας, αποκαλύπτει νέα έρευνα στη Βρετανία.

Η έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος 445 γυναίκες απαντώντας σε ειδικά ερωτηματολόγια, έδειξε πως το συνεχές άγχος για το βάρος και την εξωτερική εμφάνιση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις επαγγελματικές προοπτικές των γυναικών. Περίπου το ένα έκτο των συμμετεχουσών είπε πως η ανασφάλεια που προκύπτει από ανεπιθύμητη σιλουέτα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καριέρα τους.

Σχεδόν οι μισές παραδέχτηκαν επίσης πως «αισθάνονται αναποτελεσματικές στη δουλειά λόγω των ανησυχιών τους». Περίπου το 15% εξ αυτών, παραδέχτηκε πως η προσκόλληση στην εξωτερική εμφάνιση έχει εμποδίσει την επαγγελματική ανέλιξη αλλά και την καθημερινή του ζωή.

«Τα ευρήματα δεν προκαλούν έκπληξη. Όταν κάποιος αισθάνεται άγχος για κάτι, ας είναι το βάρος ή οτιδήποτε άλλο, τότε αυτό καταλαμβάνει τις σκέψεις του. Η επαγγελματική ζωή και η προσήλωση στην καριέρα επηρεάζονται αναμφίβολα. Όταν οι γυναίκες απορροφώνται από την εμφάνισή τους, αρχίζουν να σκέφτονται τον εαυτό τους στο τρίτο ενικό πρόσωπο.» εξηγεί η ψυχολόγος και συγγραφέας, Λίντα Παπαδοπούλου.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης μπορούν να αντιπαραβληθούν με αυτά, άλλων πρόσφατων ερευνών. Τον περασμένο Μάιο, έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ισλανδία έδειξε πως το περίσσιο βάρος των γυναικών συνδέεται αρνητικά τόσο με το μισθό όσο και με την ανεργία τους.

Τα αντίθετα φαίνεται να ισχύουν για τους άντρες, των οποίων η επαγγελματική σταδιοδρομία μένει, όπως διαπιστώθηκε, ανεπηρέαστη από την αύξηση βάρους τους και μάλιστα ωφελείται συχνά από αυτή.

Άλλη έρευνα, του Πανεπιστημίου της Φλόριντα στις ΗΠΑ, έδειξε πως οι αμερικανίδες εργαζόμενες που ζυγίζουν περί τα 12 κιλά περισσότερο σε σχέση με το μέσο βάρος, κερδίζουν περίπου 10.000 ευρώ λιγότερα χρήματα ετησίως, συγκριτικά με εκείνες που έχουν το μέσο βάρος.