Τις χειρότερες στιγμές μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ζει η Ιαπωνία μετά το σεισμό των 9 βαθμών και το γιγάντιο τσουνάμι, με τις Αρχές να προσπαθούν να αποτρέψουν την τήξη της καρδιάς των αντιδραστήρων σε πυρηνικά εργοστάσια της χώρας. Δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) στον Αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα Νταϊτσί, μετά από ισχυρό μετασεισμό, μεγέθους 6,2 βαθμών. Εννέα άτομα τραυματίστηκαν και ενός η τύχη αγνοείται. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τα επίπεδα ραδιενέργειας στο συγκρότημα είναι χαμηλά, όμως συναγερμός έχει σημάνει και για τον αντιδραστήρα 2.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική ώρα) σήμανε συναγερμός για ενδεχόμενη έκρηξη και στον αντιδραστήρα Νο2, καθώς η εταιρεία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα Νταϊτσί ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να λειτουργεί το σύστημα ψύξης και πως το επίπεδο ύδατος μειώνεται.

«Ο αντιδραστήρας Νο.2 απώλεσε πλήρως το σύστημα ψύξης» δήλωσε αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Όσον αφορά τους αντιδραστήρες που βρίσκονται στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκοσίμα Νταϊνι, οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ψύχονται με ασφάλεια δυο πυρηνικοί αντιδραστήρες.

Ο προσωρινός επίσημος απολογισμός νεκρών ξεπερνά τις 5.000, ωστόσο οι τοπικές Αρχές εκτιμούν ότι μόνο στην επαρχία Μιγιάκι, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, οι νεκροί ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 10.000.

Περισσότεροι από 350.000 Ιάπωνες εγκατέλειψαν όπως μπορούσαν τις κατοικίες τους για να φιλοξενηθούν σε καταφύγια. Εκατομμύρια άλλοι δεν έχουν ηλεκτρικό, νερό και επαρκή τρόφιμα.

Οι έρευνες του στρατού -η κυβέρνηση έχει διαθέσει 100.000 στρατιώτες στο έργο της διάσωσης και της παροχής βοήθειας- στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται σε εξέλιξη. Τους στρατιώτες πρόκειται να συνδράμουν και 250.000 άνδρες της αστυνομίας. Διεθνείς ομάδες διάσωσης σπεύδουν ταυτόχρονα στην Ιαπωνία κατόπιν έκκλησης της κυβέρνησης.

Τα σωστικά συνεργεία αντικρίζουν εικόνες πρωτοφανούς καταστροφής στις παράκτιες πόλεις βορειοανατολικά του λιμανιού Σεντάι, το οποίο έχει σχεδόν καταστραφεί από τσουνάμι. Μέσα στην απόλυτη καταστροφή και στιγμές ελπίδας· στρατιώτες διέσωσαν έναν 60χρονο άνδρα, ο οποίος περιπλανιόταν στη θάλασσα στην οροφή του σπιτιού του μετά το χτύπημα του τσουνάμι.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη κρίση στη χώρα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είπε σε δηλώσεις του την Κυριακή ο πρωθυπουργός Ναότο Καν.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας προειδοποίησε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 7 ή και περισσότερων βαθμών μέχρι την Τετάρτη το πρωί, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες φτάνουν το 70%. Στη συνέχεια οι πιθανότητες μειώνονται σταδιακά και θα πέσουν στο 50% από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου.

Φόβοι για τους πυρηνικούς σταθμούς

Τουλάχιστον 190 άτομα έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια από την έκρηξη που σημειώθηκε στη μονάδα 1 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν εγκαταλείψει προληπτικά τη γύρω περιοχή.

Οι Αρχές εκφράζουν ανησυχία για έκρηξη και στον αντιδραστήρα 3 της Φουκουσίμα, καθώς τέθηκε εκτός λειτουργίας και το εφεδρικό ψυκτικό σύστημα της μονάδας.

Μετά τη Φουκουσίμα υπήρξαν πληροφορίες ότι σταμάτησε η αντλία του συστήματος ψύξης και στο πυρηνικό εργοστάσιο Τοκάι Νο. 2 που βρίσκεται στην επαρχία Ιμπαράκι. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο απέχει 120 χιλιόμετρα βορείως του Τόκιο και το 1999 είχε σημειωθεί εκεί πυρηνικό δυστύχημα.

Την πληροφορία μετέδωσε νωρίς το βράδυ της Κυριακής το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο την πυροσβεστική υπηρεσία της περιοχής.

Νωρίτερα, είχε γνωστοποιηθεί ότι τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού το πυρηνικό εργοστάσιο της Οναγκάουα (στο πιο χαμηλό επίπεδο) λόγω των επιπέδων ραδιενέργειας σε αυτό. Εν συνεχεία, όμως, η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα και ότι η αύξηση στα επίπεδα ραδιενέργειας οφείλεται σε διαρροή ραδιενέργειας από ένα άλλο εργοστάσιο σε γειτονική περιοχή.

Η ιαπωνική υπηρεσία πρόσθεσε ότι μία αναφορά της εταιρείας Tohoku Electric δείχνει ότι το σύστημα ψύξης και στους τρεις αντιδραστήρες της Οναγκάουα, που έκλεισε αυτόματα μετά το σεισμό της Παρασκευής, λειτουργούν κανονικά.