Όλο και περισσότεροι αντρες θα πληγούν μέσα στα επόμενα χρόνια από κατάθλιψη λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες.

Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερες γυναίκες θα αποτελούν τον βασικό οικονομικό πάροχο στην οικογένεια, οδηγώντας σε μια ιστορική αντιστροφή των παραδοσιακών κοινωνικών ρόλων.

Το φαινόμενο αυτό, που ηδη ονομάζεται «mancession» (από τις λέξεις «man», δηλαδή άνδρας και «recession», που σημαίνει ύφεση), πρωτοπαρατηρήθηκε το 2007, όταν ξεκίνησε η περιλάλητη χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ.

Τα 3/4 των περιπτώσεων των 11 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας που χάθηκαν στις ΗΠΑ κατά την τετραετία 2007-2010 ήταν άντρες, ενώ τα τελευταία στοιχεία αποκαλύπτουν επίσης το μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας στα επίπεδα ανεργίας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην επιχειρηματική ιστορία της χώρας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπόντι Ντάνλοπ από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Εϊμορι, στην Ατλάντα των ΗΠΑ, «η τρέχουσα οικονομική ύφεση αλλάζει την μέχρι στιγμής περιρρέουσα αντίληψη, ότι οι γυναίκες είναι σχεδόν σε διπλάσιο βαθμό πιο επιρρεπείς από τους αντρες να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε κάποιο σημείο της ενήλικης ζωής τους».

Καθώς οι άνδρες παύουν να παρέχουν τα βασικά προς το ζην της οικογένειας και συχνά μένουν στο σπίτι να φροντίσουν τα παιδιά, αναβαθμίζεται αντίστοιχα ο ρόλος της γυναίκας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 75% των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκε από το 2000, καταλήφθηκε από γυναίκες, ενώ οι οικονομολόγοι θεωρούν πως, κάποια στιγμή ως το 2024, η αμοιβή της μέσης εργαζόμενης γυναίκας θα έχει ξεπεράσει, στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά στην ιστορία, εκείνη του μέσου άνδρα.
«Θεωρώ πως οι γυναίκες θα κατακλύσουν τους χώρους εργασίας την επόμενη δεκαπενταετία», λέει η καθηγήτρια στη σχολή επιχειρηματικότητας στο Χάρβαρντ, Νάνσι Κοέν, καταλήγοντας πως η ανάκαμψη είναι όχι μόνο κοντά, αλλά είναι και… γένους θηλυκού.