ΛΟΝΔΙΝΟ Απλός βουλευτής θα είναι εφεξής ο 45χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ , ο οποίος ανακοίνωσε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι δεν διεκδικεί θέση στη «σκιώδη κυβέρνηση» της αντιπολίτευσης και ότι αποχωρεί από όλα τα κομματικά αξιώματα των Εργατικών. Το κάνει διότι θέλει να «δώσει χώρο», όπως είπε χαρακτηριστικά, στο 40χρονο αδελφό του Εντ Μίλιμπαντ , τον νέο ηγέτη του ιστορικού κόμματος.

«Το καλύτερο που μπορώ να κάνω, και μάλιστα αμέσως, είναι να υποστηρίξω τον αδελφό μουΕνταπό τα βουλευτικά έδρανα» δήλωσε στο ΒΒC ο 46χρονος πολιτικός λίγα 24ωρα μετά την ήττα του στην αδελφική μονομαχία για το ποιος θα διαδεχθεί τον Γκόρντον Μπράουν . Και εξήγησε: «Δεν θα έχω θέση στην ηγετική ομάδα που θα σχηματίσει ο αδελφός μου, διότι η παρουσία μου εκεί θα προκαλεί συνεχώς την υπόνοια ότι βρισκόμαστε σε μόνιμη αντιπαράθεση». Η απόφασή του έδωσε ταυτόχρονα τροφή σε σενάρια για σο βαρή ρήξη στις σχέσεις των δύο αδελφών. «Ο,τι άλλο έχω να πω στον αδελφό μου, θα του το πω προσωπικά» κατέληξε ο Ντέιβιντ, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι έχει κακές σχέσεις με τον Εντ.

Πολλοί βρετανοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι οι αιτίες της αποχώρησης είναι βαθύτερες και πηγάζουν από τη δυσαρέσκεια του Ντέιβιντ διότι δεν έτυχε της εμπιστοσύνης των εργατικών συνδικάτων.

Ο Εντ σχολίασε με μεγαλοθυμία την απόφαση. «Η Βρετανία δεν άκουσε ακόμη την τελευταία λέξη από τον Ντέιβιντ» δήλωσε. Και τόνισε: «Ο αδελφός μου θα συνεχίσει , από όποιο νέο πόστο επιλέξει, να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην πολιτική ζωή της χώρας . Ο Ντέιβιντ, εκτός από το αδιαμφισβήτητο πολιτικό ταλέντο που διαθέτει, αποτελεί και ένα κεφαλαίο για τη βρετανική πολιτική ζωή. Η πόρτα μου θα είναι πάντα ανοιχτή για αυτόν».

Η απόφαση του Ντέιβιντ Μίλιμπαντ έχει διχάσει ακόμη και βετεράνους βουλευτές του ίδιου του τού κόμματος. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του παλαιού στελέχους των Εργατικών Τζακ Στρο, ο οποίος δήλωσε πεπεισμένο: «Η απόφαση του Ντέιβιντ θα λυτρώσει όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και το ίδιο το κόμμα που θα αποφύγει να μπει στη λογική της εσωκομματικής σαπουνόπερας».

«Τον είχαμε ανάγκη στην πολιτική μας εμπροσθοφυλακή» έσπευσε να διαφωνήσει ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Νιλ Κίνοκ. Ενας «χαμένος» που δεν θα χαθεί
Το πολιτικό μέλλον του Ντέιβιντ Μίλιμπαντ κάθε άλλο παρά ζοφερό προβλέπεται. Ηδη ορισμένες βρετανικές εφημερίδες υποστηρίζουν ότι προλειαίνει το έδαφος για να αναλάβει τη θέση του Ντομινίκ Στρος-Καν ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), καθώς η θητεία του γάλλου πολιτικού λήγει το 2012. Αλλοι λένε ότι θα επιδιώξει να αναλάβει κάποια κορυφαία θέση σε μεγάλο διεθνή οργανισμό με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς μάλιστα η σύζυγός του Λουίζ είναι Αμερικανίδα. Σε κάθε περίπτωση, αν και ερωτηθείς από το ΒΒC, ο «μεγάλος» Μίλιμπαντ απέφυγε να δεσμευτεί ρητώς ότι δεν θα «επιστρέψει» κάποια μέρα στην πρώτη γραμμή της πολιτικής και κομματικής ζωής.