ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Βίαζε, σκότωνε, έκαιγε. Ως στέλεχος της Γκεστάπο, ο Γκέοργκ Β. (σ.σ.: το πραγματικό του όνομα έχει αλλαχθεί για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων) έκανε την κλασική καριέρα του εγκληματία πολέμου κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτό δεν τον εμπόδισε να κάνει λαμπρή σταδιοδρομία και μετά τη λήξη του πολέμου. Το 1947 έγινε πράκτορας της τότε νεότευκτης Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΒΝD). Εκείνοι που τον προσέλαβαν ήταν επίσης πρώην στελέχη της Γκεστάπο, των Ες Ες ή των μυστικών υπηρεσιών της Βέρμαχτ, του ναζιστικού στρατού.

Στους τελευταίους ανήκε και ο Ερνστ Γκέλεν, ο άνθρωπος στον οποίο εμπιστεύθηκαν οι Αμερικανοί την ανοικοδόμηση των μυστικών υπηρεσιών της Δυτικής Γερμανίας, επειδή λίγο πριν από τη συντριβή του ναζιστικού καθεστώτος άλλαξε μέτωπο για να προσφέρει σε αυτούς τις «πολύτιμες» υπηρεσίες του.

Μ ια σειρά από ντοκουμέντα που έρχονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα δείχνουν ότι ως τη δεκαετία του 1970 η ΒΝD ήταν το άντρο πολλών πρώην καταζητούμενων ναζιστών, οι οποίοι έχοντας «αποχαρακτηρι- στεί» μέσω ψευδών δηλώσεων ή μέσω της παραχάραξης επιβαρυντικών στοιχείων είχαν αναλάβει εργολαβικά την προστασία της Δύσης από την «απειλή εξ Ανατολών».

Οι Αμερικανοί, λέει ιστορικός, ήξεραν το ποιόν των πρακτόρων, έκαναν όμως τα στραβά μάτια. «Ετσι ήταν στον Ψυχρό Πόλεμο. Στον αγώνα κατά του κομμουνισμούη τεχνογνωσία των πρώην ναζιστών εθεωρείτο απαραίτητη» προσθέτει.

Με τον καιρό βέβαια το κλίμα άλλαξε. Ακόμη και στην Υπηρεσία Πληροφοριών άρχισε να φουντώνει η δυσφορία εναντίον τέτοιων συνεργατών.

Γι΄ αυτό και ο Ερνστ Γκέλεν συγκρότησε μια λιλιπούτεια μυστική επιτροπή, την αποκαλούμενη «Οργάνωση 88», η οποία ανέλαβε να φωτίσει το παρελθόν τους. Η επιτροπή εργάστηκε ευσυνείδητα: στα δύο χρόνια της λειτουργίας της «ξεσκέπασε» περισσότερα από 200 άτομα, που ήταν άμεσοι συνεργοί του αρχηγού των ναζιστικών μυστικών υπηρεσιών Χάινριχ Χίμλερ – σε σύνολο 2.450 συνεργατών της ΒΝD. «Ολοι ήταν ένας κι ένας » λέει ο ίδιος ιστορικός. «Μανιακοί δολοφόνοι και αντισημίτες» .

Το πόρισμα της «Οργάνωσης 88» δεν δημοσιεύθηκε ποτέ.

Ο Ερνστ Γκέλεν το κράτησε για τον εαυτό του. Αλλά και η σημερινή γερμανική κυβέρνηση δεν «καίγεται» για να ρίξει φως στο παρελθόν. Σχετική πρόταση που έκανε το 2006 ο σημερινός πρόεδρος της ΒΝD Ερνστ Ουρλάου απορρίφθηκε μετά επαίνων από την καγκελαρία «για λόγους ασφαλείας».

Γι΄ αυτό και οι πρόσφατοι ισχυρισμοί εκπροσώπου της ότι «ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες της ΒΝD για διαλεύκανση της αλήθειας» προσκρούουν στη δυσπιστία των γερμανικών μέσων ενημέρωσης.