Αναξιόπιστο χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, το ψήφισμα του σουηδικού κοινοβουλίου, που αναγνωρίζει ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς.

«Όλοι γνωρίζουμε πώς λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις. Δεν έχει (το ψήφισμα) καμία αξιοπιστία για εμάς», δήλωσε, σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu».

«Αυτοί που έλαβαν αυτή την απόφαση και που ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος δεν ήταν ιστορικοί», τόνισε ο κ. Γκιούλ.

Στο μεταξύ, αναβλήθηκε και η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Σουηδία, ενώ ανακλήθηκε στην Άγκυρα και ο Τούρκος πρέσβης στη Στοκχόλμη, Ζεργούν Κορουτούκ, για διαβουλεύσεις.

Σε ανακοίνωσή της, η τουρκική κυβέρνηση «εκφράζει την απογοήτευσή της και καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο την έγκριση του ψηφίσματος του σουηδικού κοινοβουλίου, το οποίο υπαινίσσεται ότι ορισμένοι λαοί έπεσαν θύματα γενοκτονίας κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η απόφαση αυτή του σουηδικού κοινοβουλίου «δεν έχει βάση» και σημειώνεται πως «είναι προφανές ότι, αυτή η απόφαση ελήφθη με γνώμονα ορισμένα πολιτικά συμφέροντα ενόψει των εκλογών που θα λάβουν χώρα στη Σουηδία, τον Σεπτέμβριο του 2010».

Στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει ακόμη- μεταξύ άλλων- πως «το ψήφισμα δεν ανταποκρίνεται στις στενές φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών μας».