Αμερικανοί και αφγανοί αξιωματούχοι ξεκίνησαν μια εκστρατεία ενίσχυσης διαφόρων ανεξάρτητων ομάδων πολιτοφυλακής, οι οποίες μάχονται κατά των Ταλιμπάν σε διάφορα σημεία του Αφγανιστάν, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για μια μεγάλης κλίμακας εξέγερση εναντίον τους. Η ανάδυση των πολιτοφυλάκων, που ξάφνιασε ορισμένους ηγέτες στην Καμπούλ, έχει ενθαρρύνει τόσο τους αμερικανούς και αφγανούς αξιωματούχους που σχεδιάζουν να προωθήσουν την ανάπτυξη αντίστοιχων ενόπλων ομάδων σε όλες τις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι Ταλιμπάν στο νότιο και ανατολικό τμήμα του Αφγανιστάν. Οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι το σχέδιο, που ονομάζεται Πρωτοβουλία Κοινοτικής Αμυνας, θα συμβάλει στη συγκέντρωση χιλιάδων ενόπλων οι οποίοι θα προστατεύουν τις γειτονιές τους από τους Ταλιμπάν. Εχουν ήδη σχηματιστεί δεκάδες ομάδες Αφγανών που μάχονται ανεξάρτητα κατά των Ταλιμπάν, αναφέρουν οι αξιωματούχοι. Με τη συγκέντρωση των ανεξάρτητων ενόπλων ομάδων οι αμερικανοί και αφγανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των Αφγανών που θα αντιστέκονται ενόπλως στους Ταλιμπάν και ότι θα βοηθήσουν στην αναπλήρωση του κενού που θα δημιουργηθεί όταν ο αφγανικός στρατός και η αστυνομία θα εκπαιδεύονται από τις αμερικανικές δυνάμεις. «Η ιδέα είναι να ωθήσουμε τους ανθρώπους να αναλάβουν οι ίδιοι την ασφάλειά τους» εξήγησε ένας ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος στην Καμπούλ. «Σε πολλές περιοχές το κάνουν ήδη αυτό».

Η ανάπτυξη ομάδων πολιτοφυλακής κατά των Ταλιμπάν είναι εν μέρει επικίνδυνη καθώς μπορεί να αρχίσουν να πολεμούν μεταξύ τους ή κατά της αμερικανικής και της αφγανικής κυβέρνησης. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι θα διατηρήσουν τις ομάδες μικρές και θα περιορίσουν το φάσμα των δραστηριοτήτων τους στην προστασία των χωριών και σημείων ελέγχου. Προς το παρόν δεν εξοπλίζουν τις ομάδες καθώς οι πολιτοφύλακες έχουν ήδη στην κατοχή τους όπλα. Οι Αμερικανοί λένε επίσης ότι οι πολιτοφύλακες θα «λογοδοτούν» απευθείας στην αφγανική κυβέρνηση. Αυτές οι προφυλάξεις λαμβάνονται με σκοπό να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος- δηλαδή να μην αναδυθούν περισσότεροι αφγανοί πολέμαρχοι που αψηφούν την εξουσία της κυβέρνησης ή να μη σχηματιστούν περισσότερες ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες, ενδεχομένως επικίνδυνες για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα αμερικανικά σχέδια στο Αφγανιστάν φέρνουν στον νου ένα παρόμοιο κίνημα που ξεκίνησε στο Ιράκ στις αρχές του 2006, όταν σουνιτικές φυλές εστράφησαν κατά των ισλαμιστικών εξτρεμιστικών ομάδων. Αυτό το κίνημα, η Σουνιτική Αφύπνιση, συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες πρώην αντάρτες σε πολιτοφυλακές υπό κυβερνητικό έλεγχο που συνέβαλαν στη μείωση της βίας στο Ιράκ. Μια εξέγερση αντίστοιχης κλίμακας είναι σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθεί στο Αφγανιστάν, κυρίως επειδή η δύναμη των φυλών είναι περιορισμένη.

Η πρώτη φάση του σχεδίου για το Αφγανιστάν, η οποία εκτελείται από στρατιώτες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, συνίσταται στη δημιουργία ή στην επέκταση των πολιτοφυλακών σε περιοχές των οποίων ο πληθυσμός είναι γύρω στο ένα εκατομμύριο. Οι αμερικανοί στρατιώτες έχουν «ξεχυθεί» σε όλες τις περιοχές όπου οι κάτοικοι έχουν εξεγερθεί κατά των Ταλιμπάν, προκειμένου να προσφέρουν τη βοήθειά τους. «Προσπαθούμε να πλησιάσουμε αυτές τις ομάδες που έχουν οργανωθεί μόνες τους» δήλωσε ο συνταγματάρχης Κρίστοφερ Κολέντα από την Καμπούλ. Οι Αμερικανοί θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους πολιτοφύλακες ως «σύρμα παγίδευσης», καθώς σε περίπτωση ανεξέλεγκτης επιδρομής των Ταλιμπάν θα έχουν τη δυνατότητα να ειδοποιούν τον στρατό ή την αστυνομία. Η επίσημη συνδρομή στους πολιτοφύλακες είναι προς το παρόν περιορισμένη και αφορά την παροχή πολεμοφοδίων και τροφίμων. Ωστόσο οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η εκπαίδευση των μαχητών και ο εφοδιασμός τους με εξοπλισμό επικοινωνίας. «Αυτό που συμβαίνει είναι μια τοπική, αυθόρμητη και εγχώρια αντίδραση στους Ταλιμπάν» δήλωσε ο Χανίφ Ατμάρ, ο αφγανός υπουργός Εσωτερικών. «Οι Αφγανοί λένε:Είμαστε πρόθυμοι και αποφασισμένοι και ικανοί να υπερασπιστούμε τη χώρα μας. Απλώς δώστε μας τα μέσα».

Στον Νότο και στα ανατολικά της χώρας, όπου κυριαρχούν οι Παστούν, οι πολιτοφυλακές κατά των Ταλιμπάν διοικούνται από τους γηραιούς των τοπικών φυλών. Οι πολιτοφυλακές των Παστούν αποτελούν μια επαναφορά του παμπάλαιου φυλετικού συστήματος της χώρας όπου χωριά και περιοχές τίθενται υπό την ηγεσία των γηραιών. Τα φυλετικά δίκτυα συχνά αποδεκατίζονται και καταλαμβάνονται από τους Ταλιμπάν. Οι τοπικοί φυλετικοί ηγέτες, αν και έχουν ακόμη δύναμη, δεν μπορούν να βασίζονται στην καλή θέληση όλων των μελών των φυλών τους. Οι πολιτοφύλακες άρχισαν να εξεγείρονται κατά των Ταλιμπάν σε διάφορες περιοχές, όπου η δύναμή τους αυξανόταν, όπως οι επαρχίες Νανγκαρχάρ και Πακτιά. Τον Ιούλιο στην επαρχία Νανγκαρχάρ, στα σύνορα με το Πακιστάν, ξέσπασε μια διένεξη μεταξύ των Ταλιμπάν και των γηραιών από τη φυλή Σινουάρι. Οταν ένας τοπικός πολέμαρχος των Ταλιμπάν ονόματι Κόνα έφερε έναν ανώτερο αρχηγό από το Πακιστάν για να βοηθήσει στην επίλυση της διαμάχης, οι γηραιοί της φυλής Σινουάρι συγκέντρωσαν χωρικούς από διάφορα χωριά και σκότωσαν τον αρχηγό και τον Κόνα.

Οι γηραιοί επέμεναν οι Ταλιμπάν να μείνουν μακριά από μια ομάδα Αφγανών που κατασκεύαζαν μία τάφρο στην κοιλάδα όπου βρίσκονται τα χωριά τους. Οταν άνδρες του Κόνα απήγαγαν δύο αφγανούς μηχανικούς, οι γηραιοί των Σινουάρι αποφάσισαν ότι δεν πάει άλλο. «Ολη η φυλή τάχθηκε στο πλευρό μου» είπε σε συνέντευξη ένας από τους αρχηγούς της φυλής. «Οι Ταλιμπάν ήρθαν για να με σκοτώσουν και αντί γι΄ αυτό τους σκοτώσαμε εμείς». Μετά τη σύγκρουση οι Ταλιμπάν κρατήθηκαν μακριά από μια συστάδα χωριών, που εκτείνεται σε μια περιοχή 10 χιλιομέτρων. Οι γηραιοί είπαν ότι αυτό το κατάφεραν σχηματίζοντας μια ομάδα 100 μαχητών την οποία τοποθέτησαν στα όρια της κοιλάδας. «Κάθε ημέρα με καλούσε κόσμος για να μου πει ότι οι Ταλιμπάν προσπαθούσαν να με σκοτώσουν» είπε ένας αρχηγός των Σινουάρι. «Με καλούσαν και μου έλεγαν:“Μην πηγαίνεις από αυτόν τον δρόμο. Πήγαινε από άλλον”. Ανησυχώ για τους βομβιστές αυτοκτονίας» .

Η διαμάχη μεταξύ των Ταλιμπάν και των γηραιών των Σινουάρι τράβηξε την προσοχή των αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι έστειλαν μια ομάδα στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων στην κοιλάδα. Οι γηραιοί ανέφεραν ότι «Αμερικανοί με γενειάδες» κατέφθασαν δύο φορές στην κοιλάδα τις τελευταίες εβδομάδες και τους έδωσαν αλεύρι και κούτες με πολεμοφόδια (σε αντίθεση με άλλες αμερικανικές δυνάμεις, οι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων επιτρέπεται να έχουν γένια). Οι Αμερικανοί ευελπιστούν ότι η επανάσταση που ξεκίνησε από τους γηραιούς των Σινουάρι θα εξαπλωθεί. Κάθε αρχηγός ηγείται 12 φυλών Σινουάρι. Αν καταφέρουν να επιβιώσουν, λένε οι γηραιοί, θα προστεθούν και άλλοι σε αυτές. «Οι Ταλιμπάν δεν είναι δημοφιλείς εδώ» είπε ένας αρχηγός. «Είναι αδέσποτα σκυλιά».