ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ Χωρίς την καθοριστική συμμετοχή της Ρωσίας στον σχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) με την Ουκρανία για το ρωσικό φυσικό αέριο, η Ευρώπη μπορεί να «παγώσει» ξανά. Την απειλή αυτή εκστόμισε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Σεργκέι Σμάτκο χθες στις Βρυξέλλες, χαλώντας την πανηγυρική ατμόσφαιρα κατά την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας Βρυξελλών- Κιέβου για τον εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου δικτύου διακίνησης φυσικού αερίου που διαθέτει η Ουκρανία. Το μνημόνιο υπέγραψαν από ουκρανικής πλευράς οι «άσπονδοι φίλοι» της ηγεσίας της χώρας, ο πρόεδρος Βίκτορ Γιουστσένκο και η πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, και από ευρωπαϊκής πλευράς ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Στα κείμενα που υπογράψατε δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στο όνομα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτή η μονομερής προσέγγιση μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Διότι δεν προβλέπεται μόνον ο εκσυγχρονισμός του ουκρανικού δικτύου,αλλά δρομολογείται ριζική αναθεώρηση του εμπορίου φυσικού αερίου όπως αυτό διεξάγεται σήμερα» είπε ο ρώσος υπουργός Ενέργειαςμάλιστα διαβάζοντας σε καταιγιστικό ρυθμό, συνοφρυωμένος και σκυμμένος στα χαρτιά του, ένα κείμενο προφανώς έτοιμο από πριν.

Με πρόσφατο τον οδυνηρό για τους Ευρωπαίους «πόλεμο του γκαζιού», που ξέσπασε τον εφετινό Ιανουάριο, το αταίριαστο «δίδυμο» της εξουσίας στην Ουκρανία, ο κ. Γιουστσένκο και η κυρία Τιμοσένκο, επιχείρησε να φορέσει ένα προσωπείο ενότητας, διότι «και οι δύο διαθέτουν κοινούς στόχους και οράματα», όπως ισχυρίστηκε ο κ. Μπαρόζο.

«Αλλες λύσεις εκτός Ουκρανίας είναι πολυδάπανες. Ενώ μόνο με 5,5 δισ. ευρώ, επενδυμένα υπό την εποπτεία της ΕΕ, μπορούμε να εξακοντίσουμε την ετήσια μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τα 140 στα 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα» είπε η κυρία Τιμοσένκο. «Θέλουμε χρήματα για να αντικαταστήσουμε τις παλαιές εγκαταστάσεις και να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα ακριβούς μέτρησης του προϊόντος για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις» συμπλήρωσε ο κ. Γιουστσένκο.

Οι παρόντες ευρωπαίοι τραπεζίτες συγκατατέθηκαν στις ομιλίες τους, ψελλίζοντας για την τιμή των όπλων κάτι περί «διαφάνειας» (στη μαστιζόμενη από τη διαφθορά Ουκρανία) ώστε να δώσουν εντολή για επενδύσεις.

Την ίδια ώρα ο ρώσος υπουργός Ενέργειας ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει την Αίθουσα «Καρλομάγνος» στην έδρα της Επιτροπής, έχοντας ξεκαθαρίσει τη θέση του Κρεμλίνου για το ποιος είναι ο «ξενοδόχος» και ποιοι δεν μπορούν να λογαριάζουν χωρίς αυτόν.