Σε αυστηρό διάβημα προχώρησε χθες η Ελλάδα προς το Ισραήλ λόγω των απειλών των ισραηλινών αρχών ότι θα άνοιγαν πυρ εναντίον του σκάφους «Αρίων» αν επιχειρούσε να πλησιάσει στις ακτές της Γάζας. Το πλοίο που έχει ελληνική σημαία και μετέφερε πέντε τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστινίους αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Λάρνακα. Ο έλληνας πρεσβευτής στο Τελ Αβίβ προχώρησε σε διάβημα προς το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των Ισραηλινών, οι οποίοι μιλώντας προς «Το Βήμα» κατηγόρησαν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ότι… συντάσσεται με συμπαθούντες την τρομοκρατία.

«Στο “Αρίων” υπάρχουν αναρχικοί με συμπάθειες προς τη “17 Νοέμβρη”,οι οποίοι είχαν συναντηθεί με την ηγεσία της Χαμάς σε προηγούμενη αποστολή», δήλωσαν στο «Βήμα» διπλωματικές πηγές από την Ιερουσαλήμ. «Το “Αρίων” προσπάθησε να εισέλθει σε εμπόλεμη ζώνη αντί να χρησιμοποιήσει τις επίσημες διόδους. Ο στόχος του δεν ήταν ανθρωπιστικός,αλλά πολιτικός».

Με το διάβημά του ο πρεσβευτής Ν. Ζαφειρόπουλος ζήτησε «ιδιαίτερη προσοχή από τις ισραηλινές αρχές για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των επιβαινόντων στο σκάφος», το οποίο περικυκλώθηκε από πέντε ισραηλινά πολεμικά πλοία χθες τα ξημερώματα σε διεθνή ύδατα. Στο σκάφος επέβαιναν 21 ακτιβιστές και γιατροί, οι περισσότεροι μέλη της οργάνωσης Free Gaza που εδρεύει στις ΗΠΑ, αλλά και έλληνες βουλευτές.

Εν τω μεταξύ πυκνώνουν στην Ελλάδα οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά της ισραηλινής επίθεσης, αλλά και για το αίτημα να μη χρησιμοποιηθεί για μεταφορά πολεμικού υλικού προς το Ισραήλ κανένα σημείο της ελληνικής επικράτειας. Αύριο στη 1 μετά το μεσημέρι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ διοργανώνουν συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ενώ χθες στο λιμάνι του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας έγινε συγκέντρωση φορέων και κατοίκων στην οποία παρευρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ.Τσίπρας.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι εκδήλωση υπό τον τίτλο «Διεθνείς Σχέσεις και Δημόσια Διπλωματία» με κεντρικό ομιλητή τον ισραηλινό καθηγητή στο Κέντρο Δημόσιας Διπλωματίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας κ. Εytan Gilboa. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την ακύρωση της εκδήλωσης διότι ο ομιλητής είναι πρώην σύμβουλος της ισραηλινής κυβέρνησης και καταγγέλλει την κυβέρνηση και το ΠαΣοΚ, καθώς θα απευθύνει χαιρετισμό ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ.Παυλόπουλος, ενώ θα παρευρίσκεται και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Δ.Δρούτσας .