ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ Το πυροβολικό του Ισραήλ βομβάρδισε με εμπρηστικές οβίδες λευκού φωσφόρου το κτίριο που στεγάζει την έδρα του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας, τραυματίζοντας τρεις υπαλλήλους και κάνοντας στάχτηεκτός από το κύριο οικοδόμημαμία μεγάλη αποθήκη όπου φυλάσσονταν χιλιάδες τόνοι τροφίμων, καυσίμων και άλλων εφοδίων, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη τραγική ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή.

Απαντώντας τηλεφωνικά στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος έφτασε χθες στο Ισραήλ και δήλωσε «σοκαρισμένος» από την επίθεση, κάνοντας μάλιστα λόγο για «απαράδεκτα υψηλές απώλειες αμάχων», ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εούντ Μπαράκ μίλησε για «σοβαρό λάθος». Ο δε ισραηλινός πρωθυπουργός Εούντ Ολμερτ ζήτησε συγγνώμη, ισχυριζόμενος όμως ότι οι εισβολείς δέχθηκαν επίθεση από ενόπλους που βρίσκονταν στο κτίριο-αποθήκη. «Αν και είναι αλήθεια ότι δεχθήκαμε επίθεση από αυτό το μέρος, οι συνέπειες ήταν πολύ λυπηρές και ζητούμε συγγνώμη για αυτές.Δεν νομίζω ότι έπρεπε να γίνει, και λυπάμαι πολύ».

Ενας αυτόπτης μάρτυρας, υψηλόβαθμο στέλεχος της UΝRWΑ, χαρακτήρισε «ανοησίες» τις αιτιάσεις των Ισραηλινών για την παρουσία οπλοφόρων στο κτίριο, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο περίπου 700 παλαιστίνιοι άμαχοι, οι οποίοι ευτυχώς διέφυγαν εγκαίρως και σώθηκαν.

Μόνον χθες το πρωί επλήγησαν στην Πόλη της Γάζας από βλήματα του ισραηλινού πυροβολικού δύο νοσοκομεία, ένα σχολείο του ΟΗΕ (όπου τραυματίστηκαν 14 άμαχοι), πέντε πυκνοκατοικημένα πενταώροφα συγκροτήματα διαμερισμάτων και ένα κτίριο που στέγαζε τους ελάχιστους δημοσιογράφους και τεχνικούς ξένων ΜΜΕ που εξακολουθούν να καλύπτουν τα γεγονότα στη Γάζα, τραυματίζοντας τουλάχιστον έναν δημοσιογράφο και τρεις εικονολήπτες.

Στο νοσοκομείο Αλ Κουντς το σκηνικό είναι εφιαλτικό, καθώς η φωτιά που προκλήθηκε από τις ισραηλινές βόμβες φωσφόρου δεν είχε τεθεί ως αργά το βράδυ υπό έλεγχο, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή περίπου 100 βαριά τραυματισμένων αμάχων, αλλά και μελών του ιατρικού προσωπικού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού, τμήματα του δευτέρου ορόφου κατέρρευσαν λόγω της φωτιάς, ενώ και το φαρμακείο του νοσοκομείου υπέστη σοβαρές ζημιές. «Είμαστε παγιδευμένοι. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε το νοσοκομείο και δεν έχουμε νερό» δήλωσε γάλλος γιατρός σε τηλεφωνική συνομιλία του με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Hαγωνία των ισραηλινών επιτελών μεγαλώνει, καθώς όλοι συμφωνούν ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένα και η εκεχειρία είναι ζήτημα ολίγων ημερών. Οπως και στον Λίβανο το 2006 (όταν η μεγαλύτερη επιχείρηση τεθωρακισμένων του Ισραήλ διατάχθηκε λίγες ώρες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός), έτσι και τώρα η ισραηλινή ηγεσία επείγεται να αποκομίσει εμφανή τακτικά κέρδη στο πεδίο της μάχης. Εκατοντάδες άνδρες του πεζικού, καλυπτόμενοι πίσω από δεκάδες υπερσύγχρονα άρματα μάχης Μerkawa και τεθωρακισμένους εκσκαφείς και με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων, εισχώρησαν για πρώτη φορά στο κέντρο συνοικίας της πόλης της Γάζας, στην Ταλ αλ Χάουα, όπου όμως αντιμετωπίστηκαν με πυκνά πυρά από παλαιστίνιους μαχητές οπλισμένους με αντιαρματικά και βαρέα πολυβόλα. Ενώ οι μάχες μαίνονταν, εκατοντάδες οικογένειες Παλαιστινίων εγκατέλειψαν τις εστίες τους.

Τέλος, περισσότερες από 20 ρουκέτες της Χαμάς έπληξαν την πόλη Μπερσίβα και το λιμάνι Σντερότ στο Νότιο Ισραήλ χθες, γκρεμίζοντας κατοικίες και τραυματίζοντας τουλάχιστον 10 αμάχους Ισραηλινούς.

Νεκρός ο υπουργός Εσωτερικών της Χαμάς
Περισσότεροι από 70 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες στη Λωρίδα της Γάζας ανεβάζοντας τον μακάβριο απολογισμό σε 1.100 νεκρούς και 5.000 τραυματίες. Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνεται ένα κορυφαίο στέλεχος της Χαμάς, ο υπουργός Εσωτερικών και πολιτικός προϊστάμενος των Σωμάτων Ασφαλείας της Γάζας Σαΐντ Σιγιάμ. Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν κατοικία στην οποία βρισκόταν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο ίδιος, ο αδελφός του και έξι άμαχοι. Επίσης ξεκληρίστηκε μία ακόμη οικογένεια- μια γυναίκα και τα τρία ανήλικα παιδιά της-, όταν κατέρρευσε το σπίτι της ύστερα από αεροπορική επιδρομή στην πόλη Μπέιτ Λάχιγια. Ας σημειωθεί ότι, παρά τις μάχες, το Ισραήλ δεν ανανεώνει τον αριθμό των δικών του νεκρών στρατιωτών, έχοντας «κολλήσει» για μέρες στους 10.