ΛΟΝΔΙΝΟ. Ως τη Βρετανία έφθασε η είδηση για το κίνημα πολιτών της Μυτιλήνης οι οποίοι θέλουν να αποκαταστήσουν, όπως ισχυρίζονται, την «κακή χρήση» των όρων «Λέσβιος και Λεσβία», αποσυνδέοντάς τον από αναφορές σε σεξουαλικές προτιμήσεις. Με δισέλιδο ρεπορτάζ η εφημερίδα «Τhe Ιndependent» διερωτάται: «Ποιες είναι τελικά οι πραγματικές Λεσβίες;».

«Από τότε που η Σαπφώ έγραψε ποιήματα για το ερωτικό της πάθος για άλλες γυναίκες, η Λέσβος έγινε διεθνώς συνώνυμη με τη γυναικεία ομοφυλοφιλία.Αλλά οι σύγχρονοι κάτοικοι της Μυτιλήνης έχουν αρχίσει εκστρατεία για την αποκατάσταση των πραγμάτων » γράφει ο Τζον Γουόλς στη βρετανική εφημερίδα.

«Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας λεσβίας και μιας Λεσβίας;Η πρώτη είναι μια ομοφυλόφιλη γυναίκα.Η δεύτερη,η κάτοικος της Λέσβου.Για πολλά χρόνια οι τουρίστες διασκέδαζαν με τη σύμπτωση του όρου που αφορά αφενός τον σεξουαλικό προσανατολισμό των γυναικών και αφετέρου την καταγωγή από το ελληνικό νησί του Αιγαίου.Μόνο που τώρα κάτι αλλάζει» γράφει ο «Ιndependent».

Η ιστορία ξεκίνησε όταν ο εκδότης του περιοδικού «Δαυλός» Δημήτρης Λάμπρου και δύο Λεσβίες, δηλαδή κάτοικοι του νησιού, προσέφυγαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών κατά της Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας (ΟΛΚΕ), ζητώντας να απαγορευθεί η χρήση του όρου «λεσβία» για τον σεξουαλικό προσανατολισμό ορισμένων γυναικών. Νέα δικάσιμη για την υπόθεση έχει οριστεί η 10η Ιουνίου.

«Δεν πρόκειται για μια επιθετική πράξη εναντίον των ομοφυλόφιλων γυναικών (…) απλώς δεν θέλουμε να χρησιμοποιούν τον όρο “λεσβία” για να αυτοχαρακτηρίζονται» δήλωσε ο κ. Λάμπρου, προσθέτοντας ότι «μια ομάδα γυναικών που δεν έχουν σχέση με το νησί μας προσβάλλει τη γεωγραφική μας ταυτότητα».

Μέσω του περιοδικού του ο κ. Λάμπρου κάνει εδώ και χρόνια εκστρατεία εναντίον της διπλής αυτής χρήσης του όρου «λεσβία», ήδη από τότε που το νησί έγινε τόπος συνάντησης των ομοφυλόφιλων γυναικών και η Ερεσός παγκόσμιο κέντρο της λεσβιακής κοινότητας. Ο λέσβιος εκδότης ισχυρίζεται ότι οι συμπατριώτες του υπέφεραν για χρόνια από έναν «ψυχολογικό και ηθικό βιασμό», ενώ τονίζει ότι η σεξουαλική έννοια του όρου «λεσβία» χρονολογείται μόλις πριν από λίγες δεκαετίες, ενώ ο ίδιος και οι πρόγονοί του όπως λέει «υπήρξαν Λέσβιοι εδώ και χιλιάδες χρόνια». Η ΟΛΚΕ από την πλευρά της κάνει λόγο για «ανοησία ». «Ο όρος “λεσβία” χρησιμοποιήθηκε για τις ομοφυλόφιλες γυναίκες εδώ και χιλιάδες χρόνια» είπε η εκπρόσωπος της Κοινότητας, κυρία Ευαγγελία Βλάμη.

«Το ερώτημα που εγείρεται είναι το εξής:αν υποθέσουμε ότι το δικαστήριο απαγορεύει τη χρήση του όρου για τις ομοφυλόφιλες γυναίκες, άραγε οι κάτοικοι θα μπορέσουν να υποχρεώσουν τον υπόλοιπο πλανήτη να χρησιμοποιεί τον όρο αυτό για να υποδηλώνει μόνο τις γυναίκες κατοίκους του νησιού;» αναρωτιέται ο «Ιndendent».