Το κοστούμι χωρίς γραβάτα είναι πλέον πλήρως αποδεκτό για τους κυρίους κάτω των 65-70 χρόνων. Ωστόσο το κοστούμι με το πουκάμισο έξω από το παντελόνι φαίνεται να σοκάρει αρκετούς και σίγουρα προβληματίζει τους παλιούς καθηγητές μου από το πανεπιστήμιο, που όταν προ ημερών βρεθήκαμε στα διπλανά τραπεζάκια ενός Εξαρχειώτικου καφέ, βρήκαν ευκαιρία να καλαμπουρίσουν ρωτώντας με εάν πρέπει να αρχίσουν να φοράνε τα πουκάμισα έξω από το παντελόνι – αναφερόμενοι προφανώς στον υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Λοιπόν να το ξεκαθαρίσουμε: Εάν είσαστε κομψός, αδύνατος και ευθυτενής επιχειρήστε το, επιδεικνύοντας ασφαλώς τη δέουσα προσοχή. Εάν υπάρχει μέσα σας κάτι που σας λέει πως πρέπει να μπείτε σε πρόγραμμα δίαιτας, μην δοκιμάσετε να αφήσετε το πουκάμισο έξω από το παντελόνι. Ολοι θα σκεφτούν ότι το κάνετε για να κρύψετε την κοιλιά και τα παραπανίσια κιλάκια σας.

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να φορέσετε σωστά το πουκάμισο έξω από το παντελόνι. Και ένας τέταρτος τρόπος που είναι ο πιο μοντέρνος, αλλά και αυτός απαιτεί να μην είστε υπέρβαρος διότι τότε θα μοιάζετε με ατημέλητο ή με μπεκρή.

ΤRENDY STYLE

Για τους υπέρμαχους του χαλαρού στυλ, η μόδα στους δρόμους του Μιλάνου και του Παρισιού προστάζει η μία πλευρά του πουκαμίσου να βρίσκεται μέσα στο παντελόνι και η άλλη απ’ έξω. Ετσι για να μην έχει κανείς παράπονο! Αρκεί βέβαια ο σωματότυπος και η ηλικία σας, να επιτρέπει τέτοιου είδους παιχνίδια.


ME ΚΟΣΤΟΥΜΙ

Στο Μιλάνο φοριέται πολύ το κοστούμι με το πουκάμισο έξω. Βασική προϋπόθεση το κοστούμι να είναι μοντέρνο, δηλαδή σε στενή γραμμή.

Το πουκάμισο μπορεί να είναι εμπριμέ (με λαχούρια ή γεωμετρικά σχέδια) αλλά και μονόχρωμο (λευκό ή χρωματιστό). Στη δεύτερη περίπτωση θεωρείται πολύ κομψό να συνδυάζεται με ένα μεταξωτό φουλάρι.






CASUAL STYLE

Εάν επιδιώκετε καθημερινά ένα άνετο στιλ, στο πλαίσιο πάντα της κομψότητας, μπορείτε να φοράτε το πουκάμισό σας έξω από το παντελόνι αλλά να το συνδυάζετε με υφασμάτινο παντελόνι σε στενή-ίσια γραμμή και δερμάτινα παπούτσια Brogue. Εάν θέλετε να υπονομεύσετε το casual στυλ, μπορείτε να το συνδυάσετε με ένα παπιγιόν ή μία ποσέτ στο τσεπάκι του πουκαμίσου. Εάν είστε πιο casual τύπος, φορέστε το με τζιν παντελόνι και αθλητικά παπούτσια.









ΜΕ ΒΕΡΜΟΥΔΑ

Μπορεί τα τελευταία χρόνια οι βιομηχανία της μόδας να έχει λανσάρει το κοστούμι με βερμούδα αλλά όλα δείχνουν πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ιδιαίτερα αποδεκτό στην Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση πάντως, σχεδόν επιβάλλεται να αφήσετε το πουκάμισο έξω από τη βερμούδα.

Η βερμούδα συνδυάζεται αποκλειστικά με χαλαρό πουκάμισο έξω από το παντελόνι. Το έχετε εφαρμόσει άλλωστε πολλές φορές στις διακοπές σας φορώντας στα πόδια σας σαγιονάρες, σανδάλια ή παπούτσια college.