H Cachaça είναι η µόνη περίπτωση όπου κάποιος µε θετικό πρόσηµο στη φήµη και στην υπόληψή του έχει παραπάνω από δύο ονόµατα, εξίσου επίσηµα όλα. Αν σας βγάλει η ρότα σας στη Βραζιλία και κάποιο από τα ξέφρενα βράδια σάς κεράσουν ένα σφηνάκι, αποδεχτείτε και γνέψτε καταφατικά ακόµη κι αν σας την ονοµατίσουν aguardente, pinga, caninha ή caηa. Πολλά από τα ονόµατα είναι άσχετα µε την ετυµολογία της και αποτελούν ευρήµατα των βραζιλιάνικου λαού που έφτιαχνε ανά διαστήµατα νέες λέξεις για την Cachaça προκειµένου να την προστατεύσουν από την κρατική ποτοαπαγόρευση. Χιλιάδες ψευδώνυµα, όπως abre-coração, που θα πει «για να ανοίξει η καρδιά σου», água-benta, δηλαδή «αγιασµός» ή bafo-de-tigre, «ανάσα του τίγρη».

Ο θερµός χαρακτήρας της, η άτυπη συµφωνία πως µια γουλιά φέρνει το κέφι και την εξωτική ξεγνοιασιά προτάσσονται και ξεχνιέται η εκπληκτική στόφα της Cachaça ως απόσταγµα. Είναι µακρινός ξάδελφος του ρουµιού για τον ακριβή βαθµό συγγενείας ας µην ερίζουµε, αλλά ας σταθούµε στη διαφορετική λογική της απόσταξης και στο διαφορετικό terroir, το βραζιλιάνικο εν ολίγοις, που δίνει άλλα χαρακτηριστικά στο ζαχαροκάλαµο. Κοινά έχουν κι άλλα, εκτός από την πρώτη ύλη και την εξέχουσα εξωτική αύρα. Πολλά ρούµια παράγονται από µελάσα, κάτι που για την Cachaça δεν ισχύει, όµως και στην περίπτωσή της οι αποσταγµατοποιοί φτιάχνουν λευκή και παλαιωµένη – «χρυσή» τη λένε.

Η λευκή σε κάποια αποστακτήρια περνά έως και 12µηνη ωρίµανση και χάνει τη διαφάνειά της. Η παλαιωµένη, που µένει σε βαρέλια ανάλογα µε την περίσταση και το αποστακτήριο από 3 έως 15 χρόνια, έχει άλλη πολυπλοκότητα και συνήθως απολαµβάνεται straight, για να µπορέσει να βγάλει αυτή τη δουλεµένη από τον χρόνο βοτανικότητα και φυσικά όλα τα δευτερογενή αρώµατα του ξύλου, των πιπεριών, του καπνού, της βανίλιας και του καφέ.

Οι συνταγές

Από τον Γιάννη Πετρή, mixologist

Εmpty jar

50 ml λευκό κουβανέζικο ρούµι 1 κουταλάκι λευκό ξίδι µπαλσάµικο 5 φύλλα µέντας φλούδα πορτοκαλιού 120 ml σόδα µε άρωµα λεµόνι

Μέθοδος: built

Ποτήρι: jar (ένα απλό βαζάκι από γλυκό ή µαρµελάδα)

Aquarela du Brazil

50 ml Cachaça 10 ml κονιάκ 30 ml γκρέιπ φρουτ 20 ml χυµό µανταρινιού 1 εκ. ρίζα από τζίντζερ 5 ml σιρόπι

Μέθοδος: shake

Ποτήρι: cobblet

Welcome back sailor

30 ml λευκό πορτορικανικό ρούµι 30 ml κουβανέζικο ρούµι 3 ετών 10 ml pisco 20 ml χυµό λεµονιού 20 ml χυµό lime 15 ml σιρόπι 1 εκ. αγγουράκι 6 φύλλα κόλιαντρου

Mέθοδος: shake

Ποτήρι: µεταλλικό, µε θρυµµατισµένο πάγο