H Cachaça είναι η µόνη περίπτωση όπου κάποιος µε θετικό πρόσηµο στη φήµη και στην υπόληψή του έχει παραπάνω από δύο ονόµατα, εξίσου επίσηµα όλα. Αν σας βγάλει η ρότα σας στη Βραζιλία και κάποιο από τα ξέφρενα βράδια σάς κεράσουν ένα σφηνάκι, αποδεχτείτε και γνέψτε καταφατικά ακόµη κι αν σας την ονοµατίσουν aguardente, pinga, caninha ή caηa. Πολλά από τα ονόµατα είναι άσχετα µε την ετυµολογία της και αποτελούν ευρήµατα των βραζιλιάνικου λαού που έφτιαχνε ανά διαστήµατα νέες λέξεις για την Cachaça προκειµένου να την προστατεύσουν από την κρατική ποτοαπαγόρευση. Χιλιάδες ψευδώνυµα, όπως abre-coração, που θα πει «για να ανοίξει η καρδιά σου», água-benta, δηλαδή «αγιασµός» ή bafo-de-tigre, «ανάσα του τίγρη».
Ο θερµός χαρακτήρας της, η άτυπη συµφωνία πως µια γουλιά φέρνει το κέφι και την εξωτική ξεγνοιασιά προτάσσονται και ξεχνιέται η εκπληκτική στόφα της Cachaça ως απόσταγµα. Είναι µακρινός ξάδελφος του ρουµιού για τον ακριβή βαθµό συγγενείας ας µην ερίζουµε, αλλά ας σταθούµε στη διαφορετική λογική της απόσταξης και στο διαφορετικό terroir, το βραζιλιάνικο εν ολίγοις, που δίνει άλλα χαρακτηριστικά στο ζαχαροκάλαµο. Κοινά έχουν κι άλλα, εκτός από την πρώτη ύλη και την εξέχουσα εξωτική αύρα. Πολλά ρούµια παράγονται από µελάσα, κάτι που για την Cachaça δεν ισχύει, όµως και στην περίπτωσή της οι αποσταγµατοποιοί φτιάχνουν λευκή και παλαιωµένη – «χρυσή» τη λένε.
Η λευκή σε κάποια αποστακτήρια περνά έως και 12µηνη ωρίµανση και χάνει τη διαφάνειά της. Η παλαιωµένη, που µένει σε βαρέλια ανάλογα µε την περίσταση και το αποστακτήριο από 3 έως 15 χρόνια, έχει άλλη πολυπλοκότητα και συνήθως απολαµβάνεται straight, για να µπορέσει να βγάλει αυτή τη δουλεµένη από τον χρόνο βοτανικότητα και φυσικά όλα τα δευτερογενή αρώµατα του ξύλου, των πιπεριών, του καπνού, της βανίλιας και του καφέ.
Οι συνταγές
Από τον Γιάννη Πετρή, mixologist
Εmpty jar
• 50 ml λευκό κουβανέζικο ρούµι • 1 κουταλάκι λευκό ξίδι µπαλσάµικο • 5 φύλλα µέντας • φλούδα πορτοκαλιού • 120 ml σόδα µε άρωµα λεµόνι
Μέθοδος: built
Ποτήρι: jar (ένα απλό βαζάκι από γλυκό ή µαρµελάδα)
Aquarela du Brazil
• 50 ml Cachaça • 10 ml κονιάκ • 30 ml γκρέιπ φρουτ • 20 ml χυµό µανταρινιού • 1 εκ. ρίζα από τζίντζερ • 5 ml σιρόπι
Μέθοδος: shake
Ποτήρι: cobblet
Welcome back sailor
• 30 ml λευκό πορτορικανικό ρούµι • 30 ml κουβανέζικο ρούµι 3 ετών • 10 ml pisco • 20 ml χυµό λεµονιού • 20 ml χυµό lime • 15 ml σιρόπι • 1 εκ. αγγουράκι • 6 φύλλα κόλιαντρου
Mέθοδος: shake
Ποτήρι: µεταλλικό, µε θρυµµατισµένο πάγο