Πριν από δέκα χρόνια το μέλλον της αρχιτεκτονικής ήταν τα επιβλητικά σχέδια της Ζάχα Χαντίντ ή οι ασύμμετρες δημιουργίες του Φρανκ Γκέρι. Σήμερα τον τίτλο διεκδικούν έργα όπως το The Edge στο Αμστερνταμ, το πιο «πράσινο» και ίσως το εξυπνότερο κτίριο στον κόσμο. Υλοποιημένο από τον Ρον Μπάκερ της PLP Architecture, βαθμολογήθηκε από το βρετανικό Ιδρυμα Ερευνας Κτιρίων με 98,4%, το υψηλότερο σκορ που ο οργανισμός απέδωσε ποτέ σε οικοδόμημα. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς τι έχει να επιδείξει.

Ενέργεια και αυτοματισμοί

Η οροφή του αποτελείται από συσσωρευτές ηλιακής ενέργειας με ικανότητα να παράγουν περισσότερο ηλεκτρισμό από όσο χρειάζεται το κτίριο για να λειτουργήσει – οι ανάγκες του είναι περιορισμένες έτσι κι αλλιώς, απαιτεί 70% λιγότερη ενέργεια από έναν συνηθισμένο χώρο γραφείων. Η θέρμανση και η ψύξη γίνονται με νερό αποθηκευμένο σε δεξαμενή 150 μέτρα κάτω από τα θεμέλιά του, το οποίο αντλείται και κυκλοφορεί σε σωλήνες. Για να ποτιστεί ο κήπος και να υδροδοτηθούν οι τουαλέτες χρησιμοποιείται βρόχινο νερό από τις υδρορροές της στέγης. Τη νύχτα μικρά ρομποτικά αυτόματα περιπολούν για λόγους ασφαλείας ή βγαίνουν παγανιά για να καθαρίσουν τις μοκέτες από τα σκουπίδια.

Δικτύωση και ροή

Το Edge είναι ο θρίαμβος της δικτύωσης: οι 2.500 εργαζόμενοι της εταιρείας Deloitte που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκουν πάρκινγκ, ερμάρια και γραφεία μέσω apps. Καθώς φιλοσοφία της Deloitte είναι η βελτιστοποίηση της ροής της εργασίας, κανείς δεν διαθέτει αυστηρά προσωπικό χώρο. Αν η σημερινή δουλειά απαιτεί υπολογιστή, το κινητό σου και το κτίριο θα συνεργαστούν για να βρεις – και μάλιστα κοντά σε παράθυρο, μια και καμία από τις θέσεις δεν απέχει παραπάνω από 7 μέτρα από κάποιο. Αν στην ατζέντα πλειοψηφούν οι συναντήσεις, το αίθριο προσφέρει τις κατάλληλες γωνίες. Αν πρέπει να γίνουν τηλεφωνήματα, έχουν προβλεφθεί διάσπαρτες άνετες λάουντζ πολυθρόνες με συνοδεία φωτιστικού. Αν το κλίμα επιβάλλει τόνωση με καφέ, η μηχανή του εσπρέσο θυμάται πώς τον πίνετε. Ολα για το ξεβόλεμα και το «thinking out of the box», υποτίθεται – αλλά, μεταξύ μας, και για να μην αισθάνεστε μόνιμοι και για να βρίσκεστε διαρκώς στην πρίζα και για να αναπτύσσετε ένα διαρκές άγχος πρωτοβουλιών προς όφελος της επιχείρησης. Και για να συνηθίζετε, γιατί στο μέλλον, όπως δηλώνει στο Bloomberg ο Ερικ Ούμπελς, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Deloitte, όλα τα κτίρια θα είναι καλωδιωμένα, και εσωτερικά και μεταξύ τους: «Η ερώτηση των πολλών δισεκατομμυρίων είναι ποιος θα το κάνει. Οποιος τα καταφέρει, θα διαθέτει μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες του κόσμου».

* Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑmen Νοεμβρίου 2015