Ο ανελκυστήρας του μέλλοντος

Το πρώτο κτίριο στη Νέα Υόρκη με ανελκυστήρα ήταν το ύψους 40 μέτρων Equitable Life Building το 1870. Αν συγκριθεί με τα σημερινά 828 μέτρα του Burj Khalifa στο Ντουμπάι, εύκολα κατανοεί κανείς τις ανάγκες της κάθε εποχής. Σύμφωνα με τη συλλογιστική του Μάρκους Τσέτερ, υπεύθυνου ερευνών στην εταιρεία ThyssenKrupp Elevator, τα ασανσέρ του μέλλοντος θα λειτουργούν με τη λογική των βαγονιών του μετρό εξασφαλίζοντας ταχύτητα και ευελιξία. Ο νέος τύπος ανελκυστήρα φέρνει μικρές επαναστάσεις:

Συνεχής ροή
Ενα ειδικό σύστημα επιτρέπει την οριζόντια σύνδεση ανάμεσα στα δύο φρεάτια εξασφαλίζοντας συνεχή κίνηση των καμπινών σε άνοδο και κάθοδο και μειώνοντας τον χρόνο αναμονής σε 15-30 δευτερόλεπτα.

Νέα ώθηση

Οι ράγες αντικαθίστανται από σύστημα μαγνητικής γραμμικής προώθησης. Ετσι εξοικονομείται χώρος από τον συνολικό όγκο του κτιρίου περιορίζοντας τις ενεργειακές ανάγκες του.

Grandtour
Πολυθρόνα

Ενα ακόμη κομμάτι ιταλικού ταμπεραμέντου προστίθεται στη συλλογή που δημιούργησε ο οίκος Zanotta και η μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία Maserati μεταφέροντάς σε ταχύτητα στον κόσμο της χαλάρωσης. Η πολυθρόνα Grandtour διά χειρός Ludovica+Roberto Palomba υμνεί την αρρενωπότητα μέσα από τη φόρμα και τα υλικά της: bucket κάθισμα, αφράτο γέμισμα, δερμάτινη επένδυση, ατσάλινος σκελετός. Ο θρόνος σου για να χαλαρώσεις και να νιώσεις elegant άρχοντας. Σε περιορισμένα αντίτυπα. Σπεύσε. (www.zanotta.com)

Wankband
Φορτιστής χειρός

Η νέα, έξυπνη συσκευή που θα μπορούσε να ανήκει στα wearables μεγάλων εταιρειών ηλεκτρονικών αποτελεί την ανακάλυψη του πορνό ιστότοπου Pornhub. Η ιδέα προήλθε από τη διαπίστωση ότι «οι επισκέπτες μας περνούν ώρες στο Διαδίκτυο καταναλώνοντας ενέργεια και επιβαρύνοντας το περιβάλλον». Με την επαναλαμβανόμενη πάνω-κάτω κίνηση του καρπού το βραχιόλι Wankband παράγει ηλεκτρική ενέργεια η οποία αποθηκεύεται σε έναν φορτιστή που με τη σειρά του συνδέεται με θύρα USB προκειμένου να επαναφορτίσει άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Alkioni
Eπιτραπέζια βάση laptop

Oταν το παρελθόν αξιοποιείται ορθώς, το παρόν γίνεται ακόμη πιο εύκολο. Ο βιομηχανικός σχεδιαστής Κώστας Μπίσας έθεσε το μάρμαρο Διονύσου στην υπηρεσία της τεχνολογίας υλοποιώντας μια βάση για φορητούς υπολογιστές – έως 17 ιντσών – που μειώνει τη θερμοκρασία λειτουργίας ακόμη και πάνω από 10°C. Τα δύο στηρίγματα από laser-cut ανοξείδωτο ατσάλι παρέχουν εργονομική κλίση ενώ εξασφαλίζουν επαρκή ροή αέρα και απαγωγή θερμότητας στο περιβάλλον. Κάθε επιφάνεια φέρει τα μοναδικά μοτίβα της φύσης του υλικού και του χειροποίητου φινιρίσματός της. (www.lightplus.gr)

* Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑmen Απριλίου 2015