Το παραδοσιακό πειρατικό καράβι, συλλεκτικές υπερμεγέθεις φιγούρες και μια custom-made ροκ μπάντα κατέφθασαν στο στούντιο προσελκύοντας τον αντρικό πληθυσμό του γραφείου. Ο Ντένης Βαγγόπουλος, ο Σταύρος Βλαχάκης και ο Αγγελος Γιακουμάτος – «επαγγελματίες» συλλέκτες Playmobil – έφεραν δείγμα της συλλογής τους κάνοντας τους περισσότερους να αναπολήσουν τα κάστρα και τους ιππότες που κάποια στιγμή η μαμά τους πέταξε ή χάρισε. «Ολοι το έχουμε αυτό το τραύμα» επιβεβαιώνει ο παθών Σταύρος.

Σχεδόν συνομήλικοι με το αντικείμενο του χόμπι τους, δεν είναι απλώς συλλέκτες, αλλά δημιουργοί, κάνοντας ένα είδος μοντελισμού αποκλειστικά με Playmobil: δημιουργούν τις δικές τους φιγούρες και συνθέσεις (διοράματα) συνδυάζοντας παλιά και νέα κομμάτια, αλλά και επεμβαίνοντας αισθητικά σε αυτά. Ο Ντένης – ο αρχιτέκτων διοραμάτων – για να μαζέψει το 80% από τα Playmobil που κυκλοφόρησαν ως το 2004 χρειάστηκε δέκα χρόνια αναζήτησης – κυρίως μέσω Διαδικτύου – και έχει αναβάλει οικογενειακές διακοπές για να ολοκληρώσει ένα διόραμα που θα παρουσίαζε σε σχετικό event.

Ο Αγγελος – ο καλλιτέχνης της παρέας –, όσο βάφει ασπίδες και σχεδιάζει πανιά, υποστηρίζει ότι απαλλάσσεται από το άγχος της δουλειάς και περιμένει πότε θα μείνει μόνος στο σπίτι για να στήσει τον «στρατό» του στο σαλόνι. Στα Playmobil έχει το μυαλό του και ο Σταύρος ακόμη και στις όχι και τόσο ευχάριστες στιγμές του – «πρόσφατα, κατά τη διάρκεια μιας μικροεπέμβασης σκεφτόμουν πως θα συνθέσω τη σκηνή αυτή σε ένα μικρό διόραμα» – και ανυπομονεί να αποκτήσει ένα τεράστιο playroom. Ευαίσθητο σημείο και για τον Αγγελο, που οι φιγούρες του περιμένουν τη σειρά τους για να ανεβούν από την αποθήκη στο αφιερωμένο σε αυτές ράφι της βιβλιοθήκης – εδώ είναι που ο τυχερός Ντένης χαμογελά πλατιά, καθώς έχει το πολυπόθητο δωμάτιο Playmobil.

Όπως παραδέχονται και οι τρεις, δεν είναι λίγοι αυτοί που το θεωρούν παράλογο να ασχολείται κάποιος σε ηλικία 40 ετών – και άνω – με παιχνιδάκια αλλά όταν κάποιοι από αυτούς μπουν στον κόπο να ανακαλύψουν πόση τέχνη κρύβεται στο να βάψεις και να μεταμορφώσεις μια φιγούρα και πόσοι μήνες απαιτούνται για να στηθεί ένα μεγάλο διόραμα τότε πάντα αλλάζει γνώμη. Οι δυο μπαμπάδες της παρέας προσθέτουν μια ακόμη παράμετρο που ισχυροποιεί την λατρεία τους για τα Playmobil. ««Είναι απίστευτη διέξοδος από τη καθημερινότητα. Σου φεύγει όλο τα άγχος, μπαίνεις σ’ ένα δικό σου κόσμο. Είναι στην πραγματικότητα ένα χόμπυ που σε κρατάει κοντά στην οικογένεια σου και σαφώς επιτρέπει στα παιδιά σου να συμμετέχουν» λέει ο Άγγελος και ο Ντένης συμπληρώνει «Σίγα σιγά βέβαια γιατί αρχικά τους παίρνει λίγο χρόνο να καταλάβουν γιατί παίζει με παιχνίδια ο μπαμπάς. Μας κοιτούν λίγο περίεργα!».

Και όχι μόνο τα παιδιά. Πριν κάποια χρόνια, όπως μας επισημαίνει ο Σταύρος, ακόμη και οι ίδιοι οι συλλέκτες αντιμετώπιζαν την δραστηριότητα τους με «εσωστρέφεια», θεωρώντας ότι είναι ελάχιστοί αυτοί που τους οποίους θα μπορούσαν να μοιραστούν την αγάπη τους για τα Playmobil. «Ευτυχώς, και λόγω διαδικτύου, γίναμε πιο εξωστρεφείς και αντιληφθήκαμε ότι είμαστε πολλοί, γνωριζόμαστε σιγά σιγά, δημιουργούνται φιλίες, ανταλλάσσουμε ιδέες». Άλλωστε, η δημιουργικότητα και η φαντασία του ενός ενεργοποιεί και τους υπόλοιπους. «Δεν υπάρχει η καχυποψία της αντιγραφής. Χαιρόμαστε με καθετί που δημιουργούμε και χαιρόμαστε εξίσου να το μοιραζόμαστε. Δεν έχουμε εμμονές και την ψευδαίσθηση ότι κανείς άλλος δεν μπορεί να μην σκέφτηκε ή να κατασκεύασε κάτι παρόμοιο. Δεν γίνεται αυτό» τονίζει ο Ντένης.

Και μας αποδεικνύουν όταν αρχίζουν να αναφέρονται με τρομερό ενθουσιασμό και καμάρι σε μερικούς από τους πιο δραστήριους και δημιουργικούς συλλέκτες Playmobil: Γιώργος Αγγελίδης, Γιάννης Κάρχας, Μηνάς Αρβανιτόπουλος, Στέλιος Μυλωνάς, Τάσος Πανταζόπουλος, Βασιλική Φατή, Μαριέττα Χουμή, και φυσικά – όπως όλοι τον αποκαλούν – ο θείος όλων Αντώνης Αλεξίου.

Η οικονομική κρίση δυστυχώς έχει περιορίσει αρκετά τη δυνατότητα συνεχούς εμπλουτισμού των συλλογών αλλά οι συλλέκτες δεν πτοούνται. Ανακαλύπτουν συνεχώς νέους τρόπους να δημιουργούν νέες φιγούρες, ακόμη πιο περίπλοκα διοράματα. «Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε όλοι μαζί για κάτι πραγματικά ξεχωριστό, σε έναν κοινό χώρο και να δείξουμε το μεράκι μας». Αυτό είναι το αισιόδοξο κλείσιμο της κουβέντας μας από τον Ντένη που δεν φαντάζει και τόσο ουτοπικό αν κανείς αναλογιστεί την προσήλωση, την αγάπη και την όρεξη για δημιουργία που επιδεικνύουν οι πιστοί των Playmobil.


**Δείτε την ταινία«Playmos are Coming – The First Movie 1978» με ελληνικούς υπότιτλους.

Συλλεκτικά τεμάχια: Αγαπημένα κομμάτια από τη συλλογή του Ντένη: δίσκοι με γερμανικά παραμύθια (1978), ο κλασικός Ινδιάνος με το άλογο του (1976) και συλλεκτικοί κωδικοί κατασκευασμένοι στην Ελλάδα.

*Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑmen Απριλίου 2014