«∆εν ξέρω την ερώτηση, αλλά το σεξ είναι σίγουρα η απάντηση». Τάδε έφη Γούντι Αλεν και εν µέρει ορθώς οµιλεί. Τουλάχιστον όσον αφορά την ανανέωση µιας σχέσης, το κουτάκι «σεξ» είναι εκεί που πρέπει να κάνεις το κλικ για να κερδίσεις. Λένε ότι οι άντρες συγκριτικά µε τις γυναίκες παραµένουν ερωτικά δραστήριοι µέχρι τα βαθιά γεράµατα. Μελέτες έχουν καταλήξει ότι στην ηλικία των 55 ο άντρας µπορεί να προσβλέπει σε ακόµη 15 χρόνια σεξουαλικής καλοζωίας σε αντίθεση µε τη γυναίκα που περιορίζεται στα 11. Αλλά η θεωρία πολλάκις απέχει από την πράξη όταν µπουν στη µέση αστάθµητοι παράγοντες, όπως ένας γάµος ή µια πολύχρονη σχέση. Τότε είναι που η σεξουαλική επιθυµία των αντρών κάπου πάει, κάπου εξαφανίζεται, κάπου αλητεύει. Μια ακόµη παρεξήγηση είναι ότι οι γυναίκες παύουν να ασχολούνται µε το σεξ. Κάποιες, ναι. Ολες, όχι. Ακόµη και αν απέχουµε από εκείνη τη sex machine που είχες πρωτογνωρίσει δεν σηµαίνει ότι κηρύξαµε πτώχευση. Επιθυµούµε να αισθανόµαστε επιθυµητές και µας ενδιαφέρει να είµαστε ποθητές από τους άντρες που επιλέξαµε να είµαστε µαζί. Είναι αυτοί µε τους οποίους νιώθουµε άνετα να προβούµε σε πρόστυχους, γλυκούς, ακροβατικούς πειραµατισµούς. Ακόµη και όταν γινόµαστε µάνες ή διευθύντριες. Μπορεί να δείχνουµε αρνητικές και αφοσιωµένες αλλά το θέλουµε το παιχνιδάκι µας. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη και µια απλή συνταγή αναθέρµανσης µπορεί να περιέχει:  

Μια παρεξήγηση είναι ότι οι γυναίκες παύουν να ασχολούνται με το σεξ. Κάποιες, ναι. Ολες, όχι. Ακόμη και αν απέχουμε από εκείνη τη sex machine που είχες πρωτογνωρίσει, δεν σημαίνει ότι κηρύξαμε πτώχευση

• Αιφνιδιασμό. Μπορεί να ασχολούµαστε µε 15 πράγµατα και να µην έχουµε όρεξη για χορό της κοιλιάς, αλλά αν έχεις τα κέφια σου, όρµα. Αρχικά µη ζητήσεις τίποτα. Μια, δυο θα σου τα δώσουµε όλα!
• Χεράτο. Και εµείς οι ίδιες ξεχνιόµαστε σεξουαλικώς και αφήνουµε τις µέρες και τα χρόνια να περνούν. Επανάφερέ µας µε την αγαπηµένη συνήθεια του χουφτώµατος (βλ. άγγιγµα). Ετσι µας ψήνεις και µας κρατάς σε εγρήγορση. Πόσο να κρατηθούµε; Θα πέσουµε.
• Μια κουβέντα παραπάνω. Μιλούσες αρχικά πρόστυχα; Ωραία. Γιατί τώρα το έκοψες; Λες ξαφνικά να παρεξηγηθούµε; Καθότι είµαστε εγκεφαλικές, όσο µας µιλάς, τόσο φαντασιωνόµαστε και όσο φαντασιωνόµαστε, τόσο πιο σέξι αισθανόµαστε.    
• Sex memo. Οσο δεν δείχνεις ότι γουστάρεις, τόσο διστάζουµε να δείξουµε ότι θέλουµε σεξ. ∆ες: αντιλαµβανόµαστε µια αποµάκρυνση, την εκλαµβάνουµε ως απόρριψη. Πες µας κανένα κοµπλιµέντο για να αναθαρρήσουµε και να αρχίσουµε τα κουνήµατα. Τα λέει και η Σαρλότ Μπροντέ: «Το φλερτ είναι µια τέχνη που θέλει συνεχή εξάσκηση».
Απλώς µερικές προτάσεις. Αν δεν σου ταιριάζουν, µια παράφραση της ιστορικής ατάκας του Τζον Κένεντι µπορεί να δώσει και καµιά ιδέα παραπάνω. «Μη ρωτάς τι κάνει η σύντροφός σου για εσένα, αλλά τι κάνεις εσύ γι’ αυτήν».