Καθώς ο αμπελώνας της Βορείου Ελλάδος αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά στην αναγέννηση του ελληνικού οίνου που συντελείται τις τελευταίες δεκαετίες, ο Στέλιος Κεχρής, οινολόγος-οινοπαραγωγός και πρόεδρος της Ενωσης Οινοπαραγωγών Οίνοι Βορείου Ελλάδος, είναι ένας από τους καταλληλότερους ανθρώπους για να μας μιλήσει – για τι άλλο; – για το κρασί. Συναντηθήκαμε στο οινοποιείο του στο Καλοχώρι, μόλις 15 λεπτά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, και κουβεντιάσαμε για την έμπνευση, το όραμα, τις δράσεις και τους στόχους της ένωσης που λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια και προωθεί όχι μόνο το ελληνικό κρασί, αλλά και τον ελληνικό τόπο.

Τι αντιπροσωπεύει για εσάς το κρασί;

Σε πρώτο επίπεδο, η λέξη περιγράφει το τελικό προϊόν, αυτό δηλαδή που μπορούμε να δούμε, να μυρίσουμε και να γευτούμε, αυτό που δοκιμάζουμε σε εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, που επιλέγουμε για να συνοδεύσει τις απλές ή τις πιο ιδιαίτερες στιγμές μας. Σε δεύτερο επίπεδο, όμως, η λέξη «κρασί» αποκτά βαθύτερο νόημα γιατί συνδέεται με δύο σημαντικούς παράγοντες: τον πολιτισμό και τον άνθρωπο, δηλαδή το όραμα, τη γνώση, την εμπειρία και, κυρίως, το μεράκι κάθε οινοπαραγωγού. Οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν τη διαμόρφωση του τελικού προϊόντος, καθορίζοντας τόσο τον λόγο όσο και τον τρόπο με τον οποίο παράγεται το κρασί. Με άλλα λόγια, πολιτισμός και άνθρωπος επιδρούν στην κράση του κρασιού.

Πώς και με ποιον στόχο συστάθηκε η Ενωση Οινοπαραγωγών Οίνοι Βορείου Ελλάδος;

Μία από τις ιδιαιτερότητες της Ενωσης είναι η διαφορετικότητα των ανθρώπων που την απαρτίζουν. Ανθρωποι που δεν ήταν απαραίτητα αμπελουργοί, γεωπόνοι ή οινολόγοι, αλλά και γιατροί, χημικοί, μηχανικοί, επιχειρηματίες των κλάδων εστίασης και φιλοξενίας. Παρά τις διαφορετικές καταβολές, τη διαφορετική κουλτούρα, τις διαφορετικές γνώσεις και εμπειρίες τους, οι άνθρωποί μας έχουν κοινό σημείο αναφοράς την αγάπη για τον τόπο τους, τη γη και το αμπέλι. Γι’ αυτό ένωσαν τις δυνάμεις τους και ξεκίνησαν το 1993 την προσπάθεια να προωθήσουν τους βορειοελλαδίτικους οίνους εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

Ποια είναι η δράση της ένωσης; Τι έχει καταφέρει ως τώρα;

Πριν από έναν χρόνο συμπληρώσαμε 20 χρόνια δραστηριότητας. Αυτό που κατάφερε ως τώρα η ένωση είναι να φέρει κοντά πολλούς και σημαντικούς οινοπαραγωγούς της χώρας και να καλλιεργήσει μια κουλτούρα συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ τους. Στήριξε τη συλλογική εικόνα των προϊόντων του αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος, συνέβαλε στην προώθηση και προβολή του ελληνικού κρασιού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και καθιέρωσε τον οινοτουρισμό ως εναλλακτική μορφή τουρισμού. Με άξονα το αμπέλι και το κρασί, στήριξε την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και τις τοπικές πολιτιστικές δραστηριότητες, ανέδειξε μια ιστορική πραγματικότητα – ότι δηλαδή η κοινωνική ζωή των Ελλήνων είναι βαθιά επηρεασμένη από το αμπέλι και το κρασί –, προώθησε την ιδέα ενός ποιοτικού τρόπου ζωής και εξακολουθεί να εκπαιδεύει καταναλωτές και επαγγελματίες ώστε να αποκτήσουν οινική κουλτούρα και εκπαίδευση ή να διευρύνουν την ήδη υπάρχουσα.

Με ποιον τρόπο προσεγγίσατε τους στόχους σας;

Δημιουργήσαμε τέσσερις καινοτόμους θεσμούς. Το οινοτουριστικό δίκτυο Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος αποτελείται από οινικές διαδρομές, επισκέψιμα οινοποιεία, ξενώνες, εστιατόρια και εργαστήρια παραδοσιακών προϊόντων. Τα ΒορΟινά είναι η ετήσια εκδήλωση γευσιγνωσίας κρασιών και αποσταγμάτων του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Επειτα έχουμε την εορταστική εκδήλωση Ανοιχτές Πόρτες που πραγματοποιείται ένα Σαββατοκύριακο κάθε Μάιο στα οινοποιεία, με πλήθος κόσμου να τα επισκέπτονται και, τέλος, τον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης που αποτελεί τον μοναδικό διεθνή διαγωνισμό οίνου ο οποίος διεξάγεται στη χώρα μας, με συμμετοχή διακεκριμένων και διεθνώς αναγνωρισμένων γευσιγνωστών-κριτών από το εξωτερικό και την Ελλάδα. Ολα όσα έγιναν δεν θα ήταν εφικτά αν δεν υπήρχαν φωτισμένοι άνθρωποι, πρωτοπόροι οινοπαραγωγοί με όραμα και πίστη, άξια στελέχη που δούλεψαν και εξακολουθούν να δουλεύουν με αυταπάρνηση. Αξίζει να αναφέρουμε τους διατελέσαντες προέδρους της που είναι οι Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, Γιάννης Μπουτάρης, Ευάγγελος Τσάνταλης, Ευάγγελος Γεροβασιλείου και Γιάννης Βογιατζής.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;

Κινούμαστε σε τρεις βασικούς άξονες. Ο πρώτος αφορά την ενδυνάμωση των θεσμών με νέες εξειδικευμένες δραστηριότητες για επαγγελματίες αλλά και δράσεις για το καταναλωτικό κοινό, με σκοπό την καλύτερη γνωριμία με τα θέματα του κρασιού. Η εξωστρέφεια είναι ο δεύτερος άξονας. Η προώθηση και η καθιέρωση του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό είναι κάτι που θα επιδιώξουμε πιο εντατικά. Ο τρίτος άξονας αφορά την ενίσχυση των Δρόμων του Κρασιού μέσα από τρεις κατευθύνσεις. Θέλουμε να προσελκύσουμε νέα συνεργαζόμενα μέλη (ξενώνες, εστιατόρια, παραγωγούς τοπικών προϊόντων κ.τ.λ.), πράγμα που θα ενισχύσει τόσο το δίκτυο όσο και τα τοπικά προϊόντα. Επειτα να εμπλουτίσουμε τη δράση μας με περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις όχι μόνο γύρω από το κρασί, αλλά και άλλες, σχετικές με τα ήθη και τα έθιμα των περιοχών μας. Τέλος, μέσω του μάρκετινγκ θέλουμε το προϊόν του οινοτουρισμού να γίνει γνωστό και προσιτό σε περισσότερους εν δυνάμει επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα ήθελαν με βάση το κρασί να γνωρίσουν τις ομορφιές της φύσης και τα τοπικά προϊόντα μας