Η πρώτη μικροζυθοποιία του Βορρά είναι πλέον γεγονός, ακούει στο όνομα Siris MicroBrewery και εδρεύει στις Σέρρες.

Η φιλοσοφία της σερραϊκής μικροζυθοποιίας εστιάζεται στην παραγωγή φρέσκιας, απαστερίωτης μπίρας υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, με χρήση αποκλειστικά αγνών υλικών και με άξονα τη μικρή παραγωγή και όχι τη μαζικότητα. Ετσι, παράγει και προσφέρει μπίρες υψηλής διατροφικής και γευστικής αξίας που διακρίνονται για τα υπέροχα αρώματα και την ισορροπημένη τους γεύση.

Οι πρώτες συνταγές της Voreia αφορούν σε μία Pilsner και σε μία I.P.A.

Voreia Pilsner

Η Voreia Pilsner, μια ιδιαίτερη pilsner με χαρακτηριστικά American pilsner, διακριτική πικράδα, αρώματα λουλουδιών και εσπεριδοειδών και πολύ ευχάριστη επίγευση, διακρίνεται για την αυθεντικότητα και την ισορροπημένη γεύση της. Το χρώμα της είναι χρυσό, σχετικάδιαυγές, με αρκετά γεμάτο λευκό αφρό, το σώμα της μέτριο, ενώ τα αρώματα και η γεύση της εντείνονται, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία. Το αλκοόλ βρίσκεται στα συνηθισμένα για την κατηγορία επίπεδα, δηλαδή 5%.

Πίνεται ευχάριστα όλες τις ώρες της ημέρας και συνδυάζεται ιδανικά με ελαφριά κρέατα, ψάρια, θαλασσινά και οστρακοειδή, πράσινες σαλάτες, απαλά τυριά, καθώς καιφρέσκα φρούτα.

Voreia I.P.A (India Pale Ale)

Η Voreia I.P.A. ανήκει σε μια ασυνήθιστη για την Ελλάδα κατηγορία. Πρόκειται για μια μπίρα με γενναίες προσθήκες αμερικάνικου λυκίσκου και τρία είδη βύνης, αρώματα εσπεριδοειδών και κωνοφόρων, κεχριμπαρένιο χρώμα, μεγάλης διάρκειας επίγευση αλλά και 7° βαθμούς αλκοόλ, οι οποίοι κρύβονται καλά πίσω από τα αρώματά της. Η γεύση της είναι μάλλονγλυκόπικρη, με τηνκαραμέλα, που προέρχεται από τη βύνη να μπλέκεται σε ένα ισορροπημένο παιχνίδι με τους λυκίσκους. Επίσης, καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία της μπίρας, η αίσθησή της στο στόμα γίνεται πιοβελούδινη, ενώ το σώμα της γίνεται αναλογικά πιο πυκνό και διακρίνεται και μία ιδέα απόγκρέιπφρουτ.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο ποτό που συνδυάζεται ιδανικά με διάφορα κρεατικά όπωςμοσχάριήαρνί, με πικάντικα φαγητά που περιέχουνκάριήτσίλι και έντονα τυριά. Αν πάλι είστε φίλος των γλυκών μη χάσετε την ευκαιρία να την απολαύσετε με έναγλυκό σοκολάτας ή καραμέλας ακόμη και με μια λαχταριστήκρεμ μπρυλέ.