Στη µερακλίδικη πόλη του Βορρά, το πρώτο θορυβώδες «γουαϊνµπαρίστικο» άνοιγµα φιάλης ακούστηκε πριν από περίπου έναν χρόνο όταν πρωτολειτούργησε το Cityzen Kafe Wine Bar, εστιάζοντας στο κρασί µε έναν εντυπωσιακό αριθµό ετικετών και ειδικές βραδιές προώθησης οινοπαραγωγών. Η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή. Η εξάπλωση του νέου είδους διασκέδασης υπήρξε ραγδαία. Σε µερικούς µόνο µήνες, πλήθυναν οι επιγραφές καινούργιων ή παλιών καταστηµάτων που συµπεριελάµβαναν στην επωνυµία τους τη λέξη wine. Τα ξενόφερτα spirits στην πλειονότητά τους αντικαταστάθηκαν από κρασιά κυρίως ελλήνων οινοπαραγωγών, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα δηµοφιλείς στους Θεσσαλονικείς. Λογικό, εφόσον σε όµορους δήµους αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και σε κοντινές αποστάσεις από την πόλη, υπάρχουν πασίγνωστα οινοποιεία.

Σίγουρα τα αµέτρητα εστιατόρια, ταβερνάκια και ουζερί της πόλης αποτέλεσαν το πρώτο οινικό σχολείο των πολιτών της, ενώ τα τελευταία χρόνια είχαν προηγηθεί µεµονωµένες κινήσεις ανθρώπων που πραγµατικά αγαπούν το κρασί και νοιάστηκαν για την αναβάθµισή του, µε πολύ προσεγµένες λίστες κρασιού και τον ανάλογο εξοπλισµό. Δεν είναι λοιπόν το κρασί κάτι νέο στις επιλογές των Θεσσαλονικέων, είναι όµως νέος και διαφορετικός ο τρόπος µε τον οποίο το µαθαίνουν και το προσεγγίζουν µέσα από τα wine bars. Την τελευταία τάση διασκέδασης της πόλης.

Περάστε κι από ’δώ

Cityzen Kafe & Wine: Παλαιών Πατρών Γερµανού 12, τηλ. 2310 413 213.

Ιδιαίτερα συµπαθητικός χώρος, για όλη την ηµέρα. Συχνά µουσικά happenings.

Habar All Day Bar: Κοµνηνών 15, τηλ. 2310 225 890.

Στα Λουλουδάδικα, το καλύτερο σηµείο για ξεκούραση στην αγορά.

ΟινοτόπιΚαπνοτόπι: Παύλου Μελά 28, τηλ. 2310 223 001.

Λειτουργεί ως καπνοπωλείο, κάβα και «εδεσµατόριο» στο οποίο µπορεί κανείς να απολαύσει το κρασί του συνοδεύοντάς το µε τυριά και αλλαντικά από την Ελλάδα και όλον τον κόσµο.

Boulevard 23: λεωφ. Νίκης 23, τηλ. 2313 033 733.

Το νέο µπαρ στην παραλιακή οδό της Θεσσαλονίκης, µε λίγες ετικέτες, αλλά αισιόδοξο οινικό ξεκίνηµα.

Επίσης

Το κρασί παίρνει τη θέση που του αξίζει στη Θεσσαλονίκη, όχι µόνο στα wine bars, αλλά και σε αρκετά bar-restaurants, όπως το Canteen (Δηµητρίου Γούναρη 7, τηλ. 2310 228 520) και το Local (Παλαιών Πατρών Γερµανού 17, τηλ. 2310 223 307). Ακόµη και σε τυπικές ταβέρνες όπως η Παλιά Αθήνα (Ιµβρου 24, τηλ. 2310 912 2929).