Για το κρέας

800 γρ. χοιρινό κρέας, από τον λαιμό
αλάτι, πιπέρι
λίγο έ.π. ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα
1 κρεμμύδι, σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδο
1 λίτρο μαύρη μπίρα
1 σφηνάκι σόγια σος
1,5 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. μέλι
χυμό από ½ λεμόνι
4 κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης
Για το λάχανο
λίγο έ.π. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
1 κρεμμύδι, σε κύβους
1 κόκκινο λάχανο, σε λωρίδες
1 ξινόμηλο, σε λεπτές φέτες
1 κ.γ. τσίλι μέτριας έντασης, σε σκόνη
1 κ.σ. ζάχαρη
7 κ.σ. οξύμελι
1 ξυλάκι κανέλας
1 φλ. μαύρες σταφίδες
Εκτέλεση
1 Αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές για μερικά λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.
2Βγάζουμε το κρέας σε άλλο σκεύος και το διατηρούμε ζεστό. Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Επαναφέρουμε το κρέας και σβήνουμε με την μπίρα. Ρίχνουμε τη σόγια σος, απλώνουμε τη μουστάρδα στο κρέας και προσθέτουμε το μέλι και τον χυμό του λεμονιού. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες. Λίγα λεπτά πριν από το τέλος ρίχνουμε και τη ρίγανη. Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για λίγα λεπτά.
3Περνάμε από λεπτή σήτα τα υγρά που έχουν μείνει στην κατσαρόλα και τα βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι, μέχρι να μειωθεί η ποσότητά τους και να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη σάλτσα. Αφήνουμε στην άκρη.
4Λάχανο: Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το λάχανο και το μήλο μέχρι να μαλακώσουν και αυτά. Ρίχνουμε το τσίλι, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και συνεχίζουμε με τη ζάχαρη, μέχρι να καραμελώσει το μείγμα. Σβήνουμε με το οξύμελι και ρίχνουμε το ξυλάκι κανέλας. Προσθέτουμε 1 ½ φλ. νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το λάχανο και να σωθούν τα υγρά. Λίγο πριν από το τέλος ρίχνουμε και τις σταφίδες.
5Σερβίρουμε το κρέας μαζί με το λάχανο και περιχύνουμε με τη σάλτσα.