Στους δύσβατους καιρούς όλοι βγαίνουμε λιγότερο, παραγγέλνουμε με σύνεση περισσή και βασανίζουμε αλλιώς την απόφαση μιας εξόδου, επιλέγοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου, όσον αφορά τον λογαριασμό. Ενίοτε, πάλι, η κρίση με την ανασφάλεια και τη δυσθυμία που συνεπάγεται, βλάπτει σοβαρά τη διάθεση για εξόδους.

Σε μια εποχή που το γαστρονομικό τοπίο της πόλης ξεκαθαρίζει κι εμεις τρώμε καλύτερα, ο επιχειρηματίας χρειάζεται κι αυτός τη δική μας αλληλεγγύη, ιδιαίτερα όταν πέρα από το προσεγμένο φαγητό φροντίζει να μας προσελκύει με ειδικά πακέτα που μειώνουν ακόμη περισσότερο το κόστος μιας νόστιμης βραδιάς.

Αντίθετα με τον ευρωπαίο που από τις σελίδες ενός μενού αβλεπί θα επιλέξει το μενού της ημέρας ή της degustation, ο έλληνας ποτέ δεν τα πήγε καλά μαζί τους. Ωστόσο, σε αυτά ακριβώς τα μενού ο σεφ βάζει εκτός από τα δυνατά του κι ό,τι φρεσκότερο διαθέτει η κουζίνα του, με άλλα λόγια, το μενού είναι πρωτίστως η βιτρίνα του μάγειρα που σέβεται την τέχνη του.

Τα εστιατόρια της πόλης μας μπαίνουν δυναμικά στο χορό των ειδικών πακέτων, που φέρνουν στο τραπέζι μας την πολυτέλεια που θα απαγόρευε αυστηρά μια a la carte επιλογή.

Milos
Το μενού στη φινετσάτη αίθουσα του Milos, με 25 ευρώ τα 4 πιάτα μαζί με το γλυκό, διαθέτει τη φαντασία και τη φροντίδα της πρώτης ύλης που έκανε διάσημη και πέρα από τον Ατλαντικό την κουζίνα του Κώστα Σπηλιάδη. Λαυράκι με οξύμελι, τσίλι και εστραγκόν ή σαλάτα με αβοκάντο, σολωμό και καϊμάκι γιαουρτιού, σαλάτα κολοκυθιού με καπνιστό χέλι και ξινομυζήθρα, μπιφτεκάκια σχάρας με σάλτσα από τυρί γαΐς, ψητό χταπόδι με κάππαρη και ρεβύθια ή μια διαφορετική φασολάδα βελουτέ από φασόλια Καστοριάς με βουβαλίσιο καβουρμά, η δημιουργικότητα συναντά το ιδιαίτερο ελληνικό προϊόν σε ένα δελεαστικότατο και χορταστικό μενού.
Ξενοδοχείο Hilton, τηλ. 210 7244400

Μάνη Μάνη
Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, ο Αλέξανδρος Φουρούλης μας προσφέρει ένα μενού με αρκετές επιλογές για να απολαύσουμε τέσσερα πιάτα και ένα ποτήρι κρασί με 18 ευρώ. Με έμπνευση και πρώτη ύλη από τη γη της Μάνης, μανιάτικη πατατοσαλάτα, τραβηχτές πιτούλες με μπουκιές κεφαλογραβιέρας, μαγικές τσουχτές (χειροποίητα μακαρόνια) με καβουρδισμένη μυζήθρα και τηγανητό αβγό, κόκορας μπαρδουνιώτικος με σπιτικές χυλοπίτες, τηγανητός μπακαλιάρος με κρέμα σκόρδου, φινόκιο, ελιές και πατζάρι, αλλά και πορτοκαλόπιτα με παγωτό γιαούρτι ή μους φουντουκιού με μπαχαρικά και σοκολατένια γκοφρέτα από έναν μάγειρα που ξέρει να ισορροπεί τη δημιουργικότητα με την αληθινή γεύση της παράδοσης.
Μάνη-Μάνη, Φαλήρου 10, Μακρυγιάννη, τηλ. 210 9218180

Fuga
Δεν είναι απαραίτητο να δεις κάποια από τις παραστάσεις του Μεγάρου Μουσικής για να απολαύσεις τη μαγειρική τέχνη του Andrea Berton (σεφ τιμημένος με 2 αστέρια Michelin) στη Fuga, που φέτος εμφανίζεται πιο ελληνοκεντρικός στην έμπνευση του μενού του. Ένα ελαφρύ πιάτο με 1 ποτήρι κρασί 19 ευρώ, ένα ossobucco με το κρασί του 29 ευρώ ή ένα πιάτο ζυμαρικών με γλυκό και 1 ποτήρι κρασί για 25 ευρώ.
Fuga, Κόκκαλη 1, 2107242979

Δύο μαζί
Εκεί όπου ο Γιάννης Μπαξεβάνης και ο Ηλίας Γώγος συντονίζουν τις κατσαρόλες τους γύρω από τη γεύση της Κρήτης, ένα μενού με 9 μικρές – πλην χορταστικές – εκπλήξεις κοστίζει 55 ευρώ και το μενού με τις 12 διαφορετικές γεύσεις 65 ευρώ: κρητικά χόρτα πάνω σε ντάκο από ξυλόφουρνο με απάκι και γραβιέρα, ντολμάδες με ντομάτα και βασιλικό σε αβγολέμονο γιαουρτιού, φάβα με συκώτι και καραμελλωμένα κρεμμύδια ή τσιπς με μικρές γαρίδες και ταραμά μεταξύ πολλών άλλων.
Νίκης 48, Πλάκα, τηλ. 210 3222839

Όμικρον
Η ελαφριά, ντελικάτη και γυναικεία κουζίνα της Ντίνας Νικολάου δανείζεται γαλλικές τεχνικές σχεδιάζοντας ένα διαφορετικό ταξίδι στην ελληνική παράδοση και μας προσφέρει ένα μενού με 4 πιάτα και 1 ποτήρι κρασί για 25 ευρώ. Στο πρόγραμμα, πετιμεζάτη φέτα Ηπείρου σε φύλλο κρούστας, καλαμαράκια με pesto γεμιστά με λαχανικά και μετσοβόνε, μπαρμπούνια με τσιγαριαστά χόρτα, ψαρονέφρι γεμιστό με χαλούμι και σάλτσα από μοσχάτο Λήμνου, φωλιές κανταϊφιού με παρφέ γιαουρτιού.
Δρόσου 1 & Αίγλης, Κηφισιά, 2106202475-6

Beer Academy Αγίας Παρασκευής
Κι ενώ οι μπυραρίες εξακολουθούν να διατηρούν αμείωτο το πολυπληθές κοινό τους, η πολύβουη και χαριέστατη Beer Academy προσφέρει ένα μενού 35 ευρώ για 2 άτομα, που θα μοιραστούν το γιγάντιο χοιρινό κότσι της γιαγιάς με το σπιτικό ξινολάχανο και μια Estrella Damn Inedit με την υπογραφή του Φεράν Αντριά. Επιπλέον, από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη, η απογευματινή happy hour, από τις 6.00 μέχρι τις 8.00, μειώνει τις τιμές του φαγητού κατά 20% και 50% τις βαρελίσιες μπύρες της.
Αγ. Ιωάννου 100, Αγ. Παρασκευή, 2106007913

Art Cafe
Η κυριακάτικη βόλτα στο Ζάππειο μπορεί να καταλήξει στον μπουφέ του Art Cafe, όπου όλη η οικογένεια μπορεί να χορτάσει με σαλάτες, ζυμαρικά και μαγειρευτά από το μπουφέ, με 18 ευρώ το άτομο.
Κήπος Ζαππείου, 2103369300

17
Στο κλασικό πλέον εστιατόριο 17 του Κολωνακίου, σε ύφος παλιάς Αθήνας, το κέφι τις μέρες των live θυμάται τις παλιές καλές εποχές και δεν έχεις κανένα λόγο να το χάσεις όταν σου προσφέρεται με 30 ευρώ μαζί με το μενού του δείπνου. Επίσης, από την Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή, ένα μικρό μενού ημέρας ρίχνει τις τιμές του, με πιάτα όπως μάγουλα μοσχαρίσια μέσα σε ψητή μελιτζάνα, ριζότο με κουνέλι, θυμάρι και φασκόμηλο ή κότσι χοιρινό από τα Πιέρρια με σάλτσα κρασιού.
Λυκαβηττού 2, Κολωνάκι, τηλ. 210 3647049

Ελαίας Γη
Στο Ελαίας Γη, η ελαφρώς πειραγμένη ελληνική κουζίνα μαγειρεύει μελιτζανοσαλάτα με σπιτικά καπνιστά θαλασσινά και λευκό ταραμά, κεφτεδάκια από αρνάκι με πράσο, μανιταρόπιτα στον ξυλόφουρνο και παγωτό λουκούμι με άρωμα τριαντάφυλλο, προσφέροντας μισό μπουκάλι Μοσχοφίλερο και ένα μενού με 35 ευρώ.
Δεξαμενής & Ολυμπιονικών 4, Πολιτεία, τηλ. 210 6200005

Κουζίνα
Και ο Άρης Τσανακλίδης ανοίγει την κουζίνα του στην προοπτική του μενού. Πολλή Ελλάδα, ένα άρωμα Ταϋλάνδης και η παράδοση αποκτά δημιουργική νοστιμιά με 4 πιάτα στην τιμή των 20 ευρώ: λουκουμάδες με μους φέτας, δυόσμο και σος ροδιού, σαλάτα με ντοματίνια, ρόκα, μαρούλι και ξινοτύρι Μυκόνου, χοιρινό ψημμένο 12 ώρες στον φούρνο με μοσχολέμονο, βασιλικό και σαλάτα με αγγούρι, ξινόμηλο, ρέβα και φρέσκο κόλιαντρο και σοκολατένια μους αρωματισμένη με μαστίχα και αμυγδαλωτό.
Kuzina, Αδριανού 9, Θησείο, τηλ. 210 3240133

Matsuhisa
Τοκοσμικό Matsuhisa προσφέρει φέτος ειδικες τιμές σε πιάτα που διατηρούν την ιδιαίτερη γευστική γραμμή του Nobu, αλλά μαγειρεύονται με φρέσκια ελληνική, άρα οικονομικότερη, πρώτη ύλη: όπως λέμε καλαμάρι tempura, τσιπούρα dorado amapeno και rolls με τονοσαλάτα.
Απόλλωνος 40, Αστέρας Βουλιαγμένης, τηλ. 210 8960510