YΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

4 μεγάλες πατάτες
5 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
3 φλ. άσπρο λάχανο, ψιλοκομμένο (ή 2 φλ. λάχανο και 1 φλ. μαρούλι ή σέσκουλο ή σπανάκι. Μπορείτε να συνδυάσετε όποιο λαχανικό και ζαρζαβατικό θέλετε)
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (και το πράσινο μέρος τους)
1 φλ. γάλα (ή ½ φλ. γάλα και ½ φλ. κρέμα γάλακτος ή 1 φλ. κρέμα γάλακτος)
αλάτι, πιπέρι
λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους και αφού χλιάνουν τις ξεφλουδίζουμε.

Λιώνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και σοτάρουμε σε αυτό όλα τα λαχανικά για 4-8 λεπτά ανάλογα με το πόσο μαλακά τα θέλουμε.

Ρίχνουμε το γάλα, ανακατεύουμε καλά και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι, χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό. Το σερβίρουμε σκέτο (ρίχνοντας επάνω σε κάθε μερίδα προαιρετικά λίγο λιωμένο βούτυρο) ως γαρνιτούρα για ψητό κρέας ή το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε πίτα.*

Για την πίτα: Απλώνουμε το μισό μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί, βάζουμε επάνω μαγειρεμένο κιμά (κοκκινιστό, σαν αυτόν που κάνουμε για τα μακαρόνια, αλλά χωρίς πολλά υγρά) ή σοταρισμένα μανιτάρια με σκόρδο (ψιλοκομμένα, περασμένα από το τηγάνι, όπου μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο μπέικον), ή ψίχα από χωριάτικο λουκάνικο περασμένη επίσης από το τηγάνι, σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα, ρίχνουμε τριμμένο τυρί και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 26 Iουλίου 2015.