ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

150 ml έ.π. ελαιόλαδο

1 πατάτα, τριμμένη

1 καρότο, τριμμένο

4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, εξαιρετικά ψιλοκομμένα

1 κολοκυθάκι, τριμμένο

1 μικρή μαραθόριζα (φινόκιο), περασμένη από το multi

400 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες* και εξαιρετικά ψιλοκομμένες

1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

100 γρ. γαλέτα

1 αβγό

αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε την πατάτα, το καρότο, τα κρεμμυδάκια, το κολοκυθάκι και τη μαραθόριζα, ώσπου να μαλακώσουν και να μείνουν μόνο με το λάδι. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και προσθέτουμε τις γαρίδες, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τον άνηθο, τη γαλέτα και το αβγό. Αλατοπιπερώνουμε και πλάθουμε σε μικρά μπιφτέκια των 150 γρ. το καθένα. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1-2 ώρες, μέχρι να σφίξει.

Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά για περίπου 3-4 πλευρά από κάθε πλευρά. Εναλλακτικά μπορούμε να τα ψήσουμε και στο γκριλ, αλλά χρειάζεται προσοχή για να μη στεγνώσουν.

* Πώς καθαρίζουμε τις γαρίδες: Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε και πετάμε το κεφάλι και το κέλυφος και κρατάμε μόνο την ουρά. Κάνουμε μια τομή κατά μήκος της ράχης της γαρίδας και αφαιρούμε το εντεράκι τραβώντας το με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 10 Μαΐου 2015.