ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

200 γρ. ρεβίθια

600 γρ. γαρίδες Νο 3

ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια, ακέρωτα

1 μικρή κόκκινη καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)

100 ml έ.π. ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 ώριμα αβοκάντο, κομμένα σε κύβους

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λοξές ροδέλες

2 κ.σ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη και ψιλοκομμένη

2 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο, ξεπλυμένες και κομμένες σε λωρίδες

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

EKTEΛΕΣΗ

Αποβραδίς μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε κρύο αλατισμένο νερό. Την επομένη τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό που να τα καλύπτει κατά 3 δάχτυλα και φέρνουμε σε βρασμό. Ξαφρίζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα. Οταν είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε και πετάμε το κεφάλι και το κέλυφος των γαρίδων και κρατάμε μόνο την ουρά. Κάνουμε μια τομή κατά μήκος της ράχης της γαρίδας και αφαιρούμε το εντεράκι τραβώντας το με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας. Τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το ξύσμα του λεμονιού, την πιπερίτσα, το μισό ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα ρεβίθια, τα αβοκάντο, τα κρεμμυδάκια, την κάππαρη, τις πιπεριές και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε προσθέτοντας σιγά σιγά τον χυμό του λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.

Ψήνουμε τις γαρίδες είτε στη σχάρα είτε σε τηγάνι-γκριλιέρα όχι περισσότερο από 3 λεπτά από την κάθε πλευρά.

Σερβίρουμε το φαγητό στα πιάτα, μοιράζοντας τις γαρίδες και πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 5 Απριλίου 2015.