από metereologos.gr
Σάββατο 26 Μαΐου 2018
 
 

Κουνέλι με φρούτα και χαρουπόμελο

Το χαρουπόμελο, τα βερίκοκα και οι σταφίδες δίνουν μια υπόγλυκη γεύση στο κουνέλι με τα καρύδια, μια συνταγή που συνηθίζεται στην Κρήτη και σερβίρεται με πατάτες
Κουνέλι με φρούτα και χαρουπόμελο
Φωτογραφία: Παναγιώτης Μπελτζινίτης, εκτέλεση συνταγής-food styling: Στέλιος Μαστοράκος
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Βλέποντας πώς μαγειρεύουν οι Ινδοί, πήρα την ιδέα να καβουρντίσω πρώτα τα μπαχαρικά και κατόπιν να αρχίσω το μαγείρεμα. Ετσι βγάζουν το άρωμά τους σε συνδυασμό με μια ωραία, ελαφριά μυρωδιά καπνού.

Σε μια κατσαρόλα κατάλληλη για φούρνο, χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας, καβουρντίζω 3 ξυλαράκια κανέλας, 5-6 αστεροειδείς γλυκάνισους, 5-6 φύλλα δάφνης, 10 κόκκους μπαχαριού, 20 κόκκους πιπεριού και 6-7 γαριφαλόκαρφα μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους.

Ρίχνω μέσα 10-12 αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένα, 1 μήλο, ψιλοκομμένο, 1 χούφτα μαύρες σταφίδες και 1 χούφτα καρύδια. Ανακατεύω για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.

Προσθέτω 80 ml έ.π. ελαιόλαδο και 1 κουνέλι του 1 κιλού, σε κομμάτια, και τσιγαρίζω. Ρίχνω 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, ανακατεύω και προσθέτω 3-4 κ.σ. χαρουπόμελο. Αλατίζω και ρίχνω 1 ντομάτα, ψιλοκομμένη, καθώς και ½ λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί. Σκεπάζω την κατσαρόλα και τη βάζω στον φούρνο, στους 180°C βαθμούς, για 20-25 λεπτά.

Σε ένα τηγάνι με 50 ml έ.π. ελαιόλαδο τσιγαρίζω 25-30 κρεμμυδάκια για στιφάδο (κοκκάρια) μέχρι να ροδίσουν και τα ρίχνω στην κατσαρόλα. Τη βάζω ξανά στον φούρνο για άλλα 20 λεπτά. Παρακολουθώ τα υγρά και, αν χρειαστεί, συμπληρώνω με λίγο νερό. Στο τέλος πρέπει να έχω μια δεμένη σάλτσα. Δοκιμάζω και διορθώνω το αλατοπίπερο (υλικά για 4 άτομα).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Mαρτίου 2015.

 




Συνταγές περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τηγανητό κουνέλι µε ξινόγαλα σε σέσκουλα 
Κουνέλι µε σαλάτα από γλυκιά κολοκύθα 
Κουνέλι µε βανίλιες σε τηγανητές χυλοπίτες 
Κουνέλι με ρακή και αρισμαρί (δενδρολίβανο) 
Κουνέλι κρασάτο με ζυμαρικά  
 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.