ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

250 γρ. ρεβίθια

1 κρεμμύδι

1 κλωνάρι σέλερι

1 καρότο

180 ml ζωμό από το βράσιμο των ρεβιθιών

2 σκελίδες σκόρδο

40 ml ξίδι σέρι (xeres)*

40 γρ. καπνιστή ρέγκα

70 ml έ.π. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

1 ματσάκι σχοινόπρασο (τσάιβς), ψιλοκομμένο

EKTEΛΕΣΗ

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια αποβραδίς σε μια λεκάνη με νερό. Την επομένη τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα, μαζί με το κρεμμύδι, το σέλερι και το καρότο, γεμίζοντας το σκεύος με νερό μέχρι δύο δάχτυλα επάνω από την επιφάνεια των οσπρίων. Φέρνουμε σε βρασμό και ξαφρίζουμε με μια κουτάλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 1-1½ ώρα (ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι τα όσπρια).

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το κρεμμύδι, το σέλερι και το καρότο, σουρώνουμε τα ρεβίθια και τα χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί τον ζωμό, το σκόρδο, το ξίδι και τη ρέγκα. Σταδιακά ενσωματώνουμε το ελαιόλαδο και, τέλος, προσθέτουμε αλάτι και λίγο πιπέρι. Γαρνίρουμε με το σχοινόπρασο και σερβίρουμε.

* Εχει ισπανική καταγωγή και παρασκευάζεται από sherry, ένα είδος κρασιού το οποίο μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης αναμειγνύεται με μπράντι. Είναι πιο δυνατό από το μπαλσάμικο και πιο γλυκό από το ξίδι κρασιού.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015.