ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα)

80 ml έ.π. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

½ πράσινη πιπεριά, σε κυβάκια

1 πιπεριά Φλωρίνης, σε κυβάκια

1 κονσέρβα (120 γρ.) χταπόδι σε ελαιόλαδο, σε κομμάτια

1 κονσέρβα (370 γρ.) καλαμαράκια σε νερό, καθαρισμένα* και κομμένα σε ροδέλες

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

½ ποτηράκι του κρασιού ούζο

½ ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί {{{ moto }}}

100 γρ. ντομάτα κονκασέ

70 ml χυμός ντομάτας

100 γρ. ρύζι, κίτρινο

8 κλωναράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 μερίδα ζωμό μυρωδικών, ψυγείου

1 φύλλο δάφνης

½ κ.γ. ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι

EKTEΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα, με λίγο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το χταπόδι και τα καλαμαράκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά. Ρίχνουμε το σκόρδο, σβήνουμε με το ούζο και το κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε το κονκασέ και τον χυμό ντομάτας. Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε το ρύζι, τον μαϊντανό, τη μερίδα μυρωδικών, το δαφνόφυλλο, τη ζάχαρη, 1 ποτήρι νερό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 20 λεπτά, ελέγχοντας τακτικά αν χρειάζεται επιπλέον νερό.

* Πώς καθαρίζουμε τα καλαμαράκια: Τα στραγγίζoυμε από τα υγρά, αφαιρούμε τραβώντας το διάφανο «κόκαλο» από το σώμα, τα μάτια από τα πλοκάμια, καθώς και το σκληρό στόμα που βρίσκεται στη βάση του εσωτερικού των πλοκαμιών. Ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.