ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό), φρέσκο ή κατεψυγμένο

½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο

1 κιλό κοκκάρια (κρεμμυδάκια στιφάδου), καθαρισμένα

20 baby πατάτες, με τη φλούδα, καλά πλυμένες

1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη

1 κλαδάκι φρέσκο δενδρολίβανο

2 δαφνόφυλλα

3 κόκκοι μπαχαριού και 10 κόκκοι μαύρου πιπεριού

½ φλ. Μαυροδάφνη

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 φλ. από τον ζωμό του χταποδιού

½ φλ. χυμό ντομάτας

EKTEΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε το χταπόδι, κάνοντας μια τομή κατά μήκος της κουκούλας και αφαιρώντας τα εντόσθια. Προεκτείνουμε την τομή λίγο πιο κάτω, στη βάση των πλοκαμιών, και αφαιρούμε το στόμα (μοιάζει με σκληρή μπάλα). Ξεπλένουμε καλά. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το χταπόδι, χωρίς προσθήκη νερού, και το αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί σε πολύ χαμηλή φωτιά, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να τρυπιέται. Το βγάζουμε και το κόβουμε σε κομμάτια. Κρατάμε τον ζωμό στην άκρη.

Στην ίδια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τις πατάτες για περίπου 15 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το χταπόδι, το δενδρολίβανο, τα δαφνόφυλλα και τα μπαχαρικά. Σβήνουμε με το κρασί. Αραιώνουμε τον πελτέ με τον ζωμό του χταποδιού και τον ρίχνουμε στο φαγητό, μαζί με τον χυμό της ντομάτας. Συμπληρώνουμε με νερό ή περισσότερο ζωμό, αν χρειαστεί, ώστε το φαγητό να είναι σκεπασμένο στα 3/4 του. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Απριλίου 2014.