ΥΛΙΚΑ (για περίπου 20 κεφτέδες)

500 γρ. φάβα Φενεού

200 γρ. λιαστές ντομάτες, διατηρημένες σε λάδι, καλά στραγγισμένες και ψιλοκομμένες

2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες {{{ moto }}}

1 ματσάκι κόλιαντρο, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. σάλτσα σόγιας

αλάτι και πιπέρι

50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο επιπλέον για το αλεύρωμα

50 γρ. γαλέτα

έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τη φάβα κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό. Τη βάζουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να τη σκεπάζει και την αφήνουμε όλο το βράδυ να μουλιάσει.

Στραγγίζουμε καλά τη φάβα και την περνάμε από το multi ώστε να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Την αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το κόλιαντρο και τη σόγια. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά τα υλικά. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με τη γαλέτα και ζυμώνουμε ώστε το μείγμα να σφίξει. Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε για περίπου 2 ώρες στο ψυγείο.

Πλάθουμε τους κεφτέδες και τους πατάμε ελαφρά για να πλατύνουν. Τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές (τους γυρίζουμε με προσοχή ώστε να μη διαλυθούν).

Τους βγάζουμε από το τηγάνι και τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε με μια δροσερή σαλάτα και 1 λεμόνι κομμένο στα 4.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.