ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)

Για τη σαλάτα

1 κιλό πατάτες, ολόκληρες, µε τη φλούδα, καλά πλυµένες

500 γρ. µανιτάρια πορτοµπέλο

350 γρ. πράσα, κοµµένα κατά µήκος σε κοµµάτια πλάτους 5-6 εκ.

120 ml έ.π. ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδου

αλάτι

10 κλωνάρια φρέσκου θυµαριού

10 κλωνάρια φρέσκου δενδρολίβανου

50 γρ. φρέσκο κρεµµυδάκι, ψιλοκοµµένο

10 γρ. µαϊντανός, ψιλοκοµµένος

µαύρο πιπέρι, φρεσκοτριµµένο

Για τη βινεγκρέτ

10 ml µουστάρδα Dijon

10 ml µουστάρδα µε σιναπόσπορους

45 ml χυµός λεµονιού

1 πρέζα ζάχαρη

αλάτι

20 ml νερό

180 ml έ.π. ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 160°C. Τυλίγουµε τις πατάτες µία µία µε αλουµινόχαρτο και τις βάζουµε σε ταψί. Τις ψήνουµε, µέχρι να µαλακώσουν.

Καθαρίζουµε τα µανιτάρια, κόβοντας τα ποδαράκια τους και αφαιρώντας το εσωτερικό, σκούρο τµήµα από τα «καπελάκια» τους µε ένα κουτάλι ή µε ένα µικρό, κοφτερό µαχαίρι. Τα τοποθετούµε σε ταψί µε την κούφια πλευρά προς τα επάνω. Στο ίδιο ταψί στοιχίζουµε τα πράσα, και αυτά επίσης µε την κοµµένη πλευρά τους προς τα επάνω. Χτυπάµε στο multi το µισό ελαιόλαδο µε το σκόρδο και περιχύνουµε µε αυτό τα µανιτάρια και τα πράσα. Αλατίζουµε και απλώνουµε το θυµάρι και το δενδρολίβανο επάνω στα λαχανικά. Ψήνουµε στον φούρνο παράλληλα µε τις πατάτες, µέχρι να πάρουν χρώµα και να µαλακώσουν.

Αποµακρύνουµε τα κλωνάρια του θυµαριού και του δενδρολίβανου από τα λαχανικά, κόβουµε τα µανιτάρια σε φέτες και τα διατηρούµε ζεστά µαζί µε τα πράσα. Βγάζουµε τις πατάτες και τις αφήνουµε να κρυώσουν λίγο, ώστε να µπορούµε να τις πιάσουµε. Αφαιρούµε το αλουµινόχαρτο, τις ξεφλουδίζουµε, τις κόβουµε σε µεγάλα κοµµάτια και αλατίζουµε.

Βάζουµε στο multi όλα τα υλικά της βινεγκρέτ, εκτός από το νερό και το ελαιόλαδο. Προσθέτουµε το τελευταίο σιγά σιγά κατά τη διάρκεια του ανακατέµατος. Αν δούµε ότι η βινεγκρέτ πήζει πολύ, αραιώνουµε µε νερό.

Ανακατεύουµε τις πατάτες µε τα πορτοµπέλο και τα πράσα, περιχύνουµε µε τη βινεγκρέτ, πασπαλίζουµε µε το φρέσκο κρεµµυδάκι, τον µαϊντανό και το φρεσκοτριµµένο πιπέρι, ανακατεύουµε ελαφρά και σερβίρουµε.