Αυτή η συνταγή είναι πολύ γευστική και αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα ζυμαρικών. Επίσης, είναι πολύ εύκολη, καθώς είναι βασισμένη σε υλικά ξηράς αποθήκευσης κυρίως, οπότε είναι ό,τι πρέπει για εκείνες τις περιπτώσεις που έχουμε ξεμείνει στο σπίτι με το ψυγείο μας ολίγον… άδειο!
Υλικά για 4 άτομα
Για τις παπαρδέλες
500 γρ. παπαρδέλες
80 ml έ.π. ελαιόλαδο
150 γρ. φινόκιο, σε λεπτές φέτες
250 γρ. κολοκύθι, σε μπαστουνάκια
30 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
10 γρ. αντσούγιες, ψιλοκομμένες
30 γρ. κάππαρη
100 ml νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών
500 γρ. τόνο, στραγγισμένο
150 γρ. ντομάτες κονκασέ
βασιλικός, ψιλοκομμένος
μαϊντανός, ψιλοκομμένος
φρέσκο κρεμμυδάκι, το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένο
αλάτι

Για τη σάλτσα ντομάτας

15 ml έ.π. ελαιόλαδο
200 γρ. κρεμμύδια ξερά, σε λεπτές φέτες
15 γρ. σκόρδο
50 γρ. πελτές ντομάτας
500 γρ. ντομάτες, ολόκληρες, από κονσέρβα
20 γρ. βασιλικός, τα φύλλα
ζάχαρη, αν χρειάζεται
αλάτι
Εκτέλεση
Σάλτσα ντομάτας:
1.Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, αλατίζουμε και τα σοτάρουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν καλά. Προσθέτουμε το σκόρδο και, μόλις μυρίσει, προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό.
2.Συμπληρώνουμε με τις ντομάτες και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε, προσθέτουμε ζάχαρη, αν χρειάζεται, και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά για περίπου 1 ώρα. Πασπαλίζουμε με τον βασιλικό και αφήνουμε το φαγητό στη φωτιά για ακόμη 5 λεπτά.

3.
Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει λίγο και την αλέθουμε στον μύλο λαχανικών ή στο μπλέντερ. Την περνάμε από σήτα και τη διατηρούμε στο ψυγείο, σε βαζάκι.

Παπαρδέλες:
1. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε καλά αλατισμένο νερό που κοχλάζει, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Μόλις είναι έτοιμα, κρατάμε 100 ml από το νερό, τα σουρώνουμε, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν.

2.
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το φινόκιο μέχρι να
μαλακώσει λίγο, αλλά να παραμείνει ελαφρώς τραγανό. Προσθέτουμε το κολοκύθι και δυναμώνουμε τη φωτιά. Αλατίζουμε και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να πάρει το κολοκύθι ένα ελαφρύ χρώμα. Ρίχνουμε τις αντσούγιες και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μυρίσει. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, την κάππαρη και το νερό από τα ζυμαρικά. Αλατίζουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τον τόνο και τις ντομάτες και ανακατεύουμε καλά.

3.
Ρίχνουμε τα βρασμένα ζυμαρικά και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Θα πρέπει να υπάρχουν ακόμη υγρά στην κατσαρόλα, αλλά όχι πολλά ούτε πολύ ρευστά, σχετικώς «δεμένα». Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε τον βασιλικό, τον μαϊντανό και το φρέσκο κρεμμυδάκι, ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε το αλάτι και σερβίρουμε.
TIP
Η σάλτσα ντομάτας μπορεί να γίνει σε μεγάλη ποσότητα και να διατηρηθεί συσκευασμένη σε ποσότητες που μας εξυπηρετούν στην κατάψυξη. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε γρήγορα να την ενσωματώνουμε σε διάφορα φαγητά δίνοντας γεύση και παράλληλα εξοικονομώντας χρόνο.