Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014
 
 

Εποχικές γεύσεις: Γραβιέρα Κρήτης

Ενα τυρί αρωματικό, με γεύση υπόγλυκη και βουτυράτη.
Εποχικές γεύσεις: Γραβιέρα Κρήτης
Φωτογραφία Σταύρος Κωστάκης, food styling Παναγιώτα Λιακοπούλου
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα και τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για τις γραβιέρες 11μηνης ωρίμανσης, οι οποίες προέρχονται από το πλούσιο γάλα του περυσινού φθινοπώρου. Βγάλτε τη γραβιέρα από το ψυγείο 1-2 ώρες προτού την καταναλώσετε για να αναδειχτούν τα χαρακτηριστικά της.

Στη λαδόκολλα
Τυλίγουμε με λαδόκολλα μια χοντρή φέτα γραβιέρας και την ψήνουμε στην γκριλιέρα μέχρι να αποκτήσει ένα ελαφρώς καραμελένιο χρώμα. Τη σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα (μαρούλι, γαλλική σαλάτα, ραντίτσιο, ρόκα), ψητά μανιτάρια πλευρώτους, περιχυμένη με έ.π. ελαιόλαδο και λεμόνι, και συνοδεύουμε με ζυμωτό ψωμί.

Με αρνάκι
Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά και εξωτερικά 1 ξεκοκαλισμένο μπούτι από αρνί. Κόβουμε 250 γρ. γραβιέρα Κρήτης σε μπαστουνάκια και ψιλοκόβουμε 1 κλωναράκι δενδρολίβανου. Γεμίζουμε με αυτά το μπούτι, το τυλίγουμε σε ρολό και το δένουμε με σπάγκο. Το βάζουμε σε ταψί με ½ ποτήρι νερό, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε, στους 180°C, για περίπου 2 ώρες.

Με φρούτα
Είναι εξαιρετική ωμή και συνοδεύει τέλεια τη ρακή ή το κρασί. Κάνει πολύ καλή παρέα σε παξιμαδάκια με γλυκάνισο, κριτσίνια με σουσάμι, φρέσκα σύκα, σταφύλια, αχλάδια, ξερά φρούτα, τσάτνεϊ φρούτων, μέλι. Μη διστάσετε καθόλου να προσφέρετε ως επιδόρπιο λίγο ανθόμελο σε μια φέτα παλαιωμένης γραβιέρας.






Συνταγές περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.