Υλικά για ένα ταψί 25 x 30 εκ.

Για το φύλλο
1 πακέτο αλεύρι (500 γρ.) που φουσκώνει μόνο του
1 πακέτο μαργαρίνη (250 γρ.), λιωμένο
1 γιαούρτι
1 αβγό
1 πρέζα ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά, περασμένα από τον τρίφτη
1.500 γρ. μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα κανέλα
1 φλ. τραχανά, γλυκό
200 γρ. κεφαλογραβιέρα ή 300 γρ. φέτα
3 αβγά
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
Φύλλο: Ρίχνουμε σε μια λεκάνη τη μαργαρίνη, το γιαούρτι, το αβγό, τη ζάχαρη, το αλάτι και σιγά σιγά το αλεύρι.

Ζυμώνουμε καλά ώσπου να ενωθούν τα υλικά και να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο μπάλες.

Γέμιση: Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις μελιτζάνες για 6-7 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε την κανέλα και 1 ποτήρι του κρασιού νερό.

Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό, προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε για να μην κολλήσει. Το αφήνουμε να βράσει για περίπου 12-15 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Κατόπιν ρίχνουμε το τυρί, τα αβγά, τον μαϊντανό και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.

Σύνθεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C-170°C. Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τη μία μπάλα ζυμαριού σε φύλλο.

Απλώνουμε το φύλλο στο ταψί, στρώνουμε τη γέμιση, ανοίγουμε τη δεύτερη μπάλα σε φύλλο και κλείνουμε την πίτα.

Με ένα μαχαίρι τη χαράζουμε σε κομμάτια, τα τρυπάμε με ένα πιρούνι σε 2-3 σημεία και λαδώνουμε ελαφρώς την επιφάνεια. Ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά.