Υλικά για 4 άτομα

Για τα μπιφτέκια
400 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
λίγος δυόσμος, ψιλοκομμένος
1 ντομάτα, ψιλοκομμένη
3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. φρυγανιά, τριμμένη (γαλέτα)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα

Για το ρατατούιγ
150 γρ. μελιτζάνες, σε κύβους
150 γρ. κολοκυθάκια, σε κύβους
100 γρ. πιπεριές, σε καρέ
3-4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 πρέζα θυμάρι, ξερό
1 ντομάτα, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
1 κ.σ. κάππαρη
5-6 αντσούγιες, ψιλοκομμένες

Εκτέλεση
Μπιφτέκια: Σε κατσαρόλα με άφθονο νερό βράζω τα μαυρομάτικα καλά, τα σουρώνω και τα πολτοποιώ με ένα πιρούνι. Τα βάζω σε μπολ και προσθέτω το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και την ντομάτα, το αλεύρι και τη φρυγανιά. Αλατοπιπερώνω, ανακατεύω πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά και πλάθω μπιφτεκάκια. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνω αρκετό λάδι τόσο όσο να φτάνει ως τη μέση των μπιφτεκιών και τα τηγανίζω για λίγα λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Τουρλού: Ζεσταίνω στο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και σοτάρω τα λαχανικά για περίπου 6-7 λεπτά. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω το σκόρδο, το θυμάρι, προς το τέλος την ντομάτα και σοτάρω για ακόμη 3-4 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω την κάππαρη και τις αντσούγιες. Ανακατεύω προσεκτικά. Σερβίρω 2 μπιφτεκάκια ανά άτομο πάνω στο ρατατούιγ.