Το νεκταρίνι προήλθε από μετάλλαξη του σπόρου του ροδάκινου, το νεκταρίνι κυκλοφορεί σε αρκετές διαφορετικές ποικιλίες και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και κάλιο που τονώνει το ταλαιπωρημένο νευρικό σύστημα. Είναι αντιοξειδωτικό, προστατεύει τους πνεύμονες, βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων, ενισχύει το ανοσοποιητικό και παντρεύεται τόσο σε αλμυρά όσο και σε γλυκά μαγειρέματα.
Υπέροχη τάρτα
Στρώνουμε με σφολιάτα μια ταρτιέρα και γεμίζουμε την επιφάνεια με νεκταρίνια κομμένα στη μέση με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω χωρίς τα κουκούτσια. Πασπαλίζουμε με 1 φλ. καστανή ζάχαρη, που θα ανακατέψουμε με 2 συσκευασίες βανιλίνη, και ψήνουμε στους 200°C για 40-45 λεπτά.
Νεκταρίνια με σοκολάτα
Στρώνουμε 5 νεκταρίνια κομμένα στη μέση σε ένα βουτυρωμένο ταψί και τα ανακατεύουμε με 125 γρ. τριμμένα μπισκότα τύπου Digestive, ξύσμα από ½ πορτοκάλι, ½ φλ. ζάχαρη και 100 γρ. τριμμένη κουβερτούρα. Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 200°C για 30 λεπτά. Σερβίρουμε με γιαούρτι ή χτυπημένη κρέμα γάλακτος.
Με φέτα στον φούρνο
Κόβουμε στη μέση 5 νεκταρίνια και τα γεμίζουμε με 1½ φλ. φέτα που θα λιώσουμε μαζί με 5 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 μικρό ματσάκι ψιλοκομμένο δυόσμο και πιπέρι. Τα ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200°C και τα σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί ή με μια πράσινη σαλάτα.