Υλικά για 8 άτομα

500 γρ. κιμάς, μοσχαρίσιος
200 γρ. πλιγούρι, ψιλό
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
½ κ.γ. μπαχάρι
½ φλ. κουκουνάρια
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κρεμμύδι ξερό, μεγάλο, ψιλοκομμένο
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
3 κ.σ. μαργαρίνη ή βούτυρο
10 σπόροι κουκουναριού για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ, το καλύπτουμε με ζεστό νερό, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε για 40 λεπτά. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρουμε τον μισό κιμά με το μπαχάρι, τα μισά κουκουνάρια, αλάτι και πιπέρι, για 6-7 λεπτά, μέχρι να σοταριστεί καλά ο κιμάς.

Προσθέτουμε το μισό κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 7-8 λεπτά. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον υπόλοιπο κιμά, το μοσχοκάρυδο, το υπόλοιπο κρεμμύδι, το πλιγούρι, το κουκουνάρι, αλατοπίπερο και 2-3 κ.σ. νερό και ανακατεύουμε καλά με το χέρι μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη.

Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε ομοιόμορφα, πατώντας με το χέρι μας, το μισό μείγμα από πλιγούρι και κιμά. Από πάνω απλώνουμε τον σοταρισμένο κιμά και τελειώνουμε με το υπόλοιπο μείγμα από πλιγούρι και κιμά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χαράζουμε και μπήγουμε από ένα κουκουνάρι σε κάθε κομμάτι. Λιώνουμε τη μαργαρίνη ή το βούτυρο και με ένα κουτάλι περιχύνουμε στα χαραγμένα κομμάτια. Ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε για 40 λεπτά.