Τυρί ΠΟΠ από παλιά, παραδοσιακή συνταγή του Δομοκού, από αιγοπρόβειο γάλα, με ελαφρώς πικάντικη, πλούσια γεύση και γιαουρτένια υφή και μόνο 13% λιπαρά, το κατίκι αγαπά την υγιεινή διατροφή, ταιριάζει στις σαλάτες, αντικαθιστά το γιαούρτι, αλείφεται σε μπρουσκέτες και καναπεδάκια, αλλά δεν λέει «όχι» και στις πίτες και στην κατσαρόλα.
Σαλάτα και ντιπ μαζί
Ανακατεύουμε 200 γρ. κατίκι με 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση, 1 αγγουράκι σε κυβάκια, 3-4 κλωναράκια φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Μους κατίκι
Διαλύουμε σε κρύο νερό 5 γρ. ζελατίνη. Σε μπολ ανακατεύουμε 60 γρ. ζάχαρη άχνη με 350 γρ. κατίκι και 1 βανίλια. Χτυπάμε σε σαντιγύ 250 γρ. κρέμα γάλακτος και την ανακατεύουμε με το τυρί και τη ζελατίνη. Μοιράζουμε σε μπολάκια και αφήνουμε στο ψυγείο για 5 ώρες τουλάχιστον. Σερβίρουμε με φρούτα, γλυκό κουταλιού, σιρόπι ή μαρμελάδα.
Μακαρονάδα με κατίκι
Βράζουμε το ζυμαρικό που προτιμάμε. Σε τηγάνι σοτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, σε 1/2 φλ. ελαιόλαδο 3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες με λίγη πάπρικα, σβήνουμε με 1 σφηνάκι λευκό κρασί, προσθέτουμε 400 γρ. κατίκι, 1 κ.σ. ξερό δυόσμο και ρίχνουμε στο τηγάνι τα μακαρόνια αφού τα βγάλουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με μπόλικο πιπεράκι.