Υλικά για 4 άτομα

400 γρ. ρεβίθια, κατά προτίμηση βιολογικά
1 κρεμμύδι ξερό, μέτριο, ψιλοκομμένο
1 καρότο, μέτριο, ψιλοκομμένο
1 κλωναράκι σέλινου
1 φύλλο δάφνης
1 μικρή καυτερή πιπερίτσα (τσίλι)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο

Για το χταπόδι
1 κιλό χταπόδι
1 κ.γ. ρίγανη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κρεμμύδι ξερό, καθαρισμένο
1 καρότο, καθαρισμένο
1 κλαράκι σέλινου
1 φύλλο δάφνης
1 φρέσκια ντομάτα, ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
1 μπουκάλι ξηρό κόκκινο κρασί (750 ml)
½ φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Αποβραδίς βάζουμε τα ρεβίθια σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό να μουλιάσουν και να μαλακώσουν. Την επομένη τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε.

Τα βάζουμε να βράσουν σε φρέσκο κρύο νερό για περίπου 5 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του βρασμού τα ξαφρίζουμε (αφαιρούμε με μια κουτάλα τον άσπρο αφρό που βγαίνει στην επιφάνεια).

Κατόπιν ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο, το δαφνόφυλλο και την πιπερίτσα, σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για 45 – 60 λεπτά ώσπου να πιουν σχεδόν όλα τα υγρά.

Στο μεταξύ, σε άλλη κατσαρόλα πασπαλίζουμε με ρίγανη και αλατοπίπερο το χταπόδι, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο, το δαφνόφυλλο, την ντομάτα και το κρασί, σκεπάζουμε με το καπάκι και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 45 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμο πετάμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο και το δαφνόφυλλο και κόβουμε το χταπόδι σε κομματια 2 εκ. Το ρίχνουμε στα ρεβίθια μαζί με λίγο από το ζουμί του, διορθώνουμε το αλατοπίπερο, προσθέτουμε ½ φλ. ελαιόλαδο και τα αφήνουμε για 5 λεπτά στη φωτιά. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

Τip
Επίσης μπορούμε να σερβίρουμε ξεχωριστά την φάβα και το χταπόδι. Σε αυτή την περίπτωση διορθώνουμε το αλατοπίπερο στη φάβα.