Υλικά για ένα ταψί 25×30

Για το φύλλο
1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 πακέτο μαργαρίνη μικρό (250 γραμμ.), λιωμένο
1 γιαούρτι
1 αβγό
1 πρέζα ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
10-12 αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα
χυμός από ένα λεμόνι
7-8 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
1 ποτήρι του κρασιού έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γ. θρούμπι
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
300 γραμμ. κίτρινα τυριά, τριμμένα
3 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα

Εκτέλεση

Φύλλο: Ρίχνουμε σε μια λεκάνη τη μαργαρίνη, το γιαούρτι, το αβγό, τη ζάχαρη, το αλάτι και σιγά σιγά το αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά ώσπου να ενωθούν τα υλικά και να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο μπάλες.

Γέμιση: Βάζουμε τις αγκινάρες σε λεκάνη με νερό και τον χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με τις αγκινάρες, αφού τις στραγγίσουμε καλά.

Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα τυριά και τα αβγά, λίγο νεράκι και τα αφήνουμε να βράσουν και να πιουν τα υγρά τους. Μόλις βράσουν, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τις αγκινάρες να κρυώσουν. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τα τυριά με τα αβγά, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τις αγκινάρες και αναμειγνύουμε.

Σύνθεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C. Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τη μία μπάλα ζυμαριού σε φύλλο.

Απλώνουμε το φύλλο στο ταψί, στρώνουμε τη γέμιση, ανοίγουμε τη δεύτερη μπάλα σε φύλλο και κλείνουμε την πίτα. Τη λαδώνουμε ελαφρώς και την ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά.

Tips
-Με την ίδια γέμιση μπορούμε να κάνουμε μικρά πιτάκια.
-Τώρα που οι αγκινάρες είναι τρυφερές είναι η κατάλληλη εποχή να φτιάξετε αυτή την πίτα.
-Πολύ νόστιμη θα γίνει και με άγριες αγκινάρες, οι οποίες όμως θέλουν προσοχή στο καθάρισμα. Επίσης φροντίστε να τις τρίψετε με μια λεμονόκουπα για να μη μαυρίσουν, όπως και τα χέρια σας.