Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 25 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: εύκολο

Υλικά για 6 άτομα

1 χταπόδι 1.500 γρ., πλυμένο και καθαρισμένο*
10 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1½ φλιτζ. κριθαράκι μέτριο
½ ποτήρι νερού λευκό ξηρό κρασί
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
5 φλιτζ. καυτό νερό
1 φλιτζ. από τον ζωμό του χταποδιού
½ φλιτζ. πράσινες ελιές, ξαλμυρισμένες, σε φετάκια
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/3 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
ξύσμα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Χταπόδι
Αφήνουμε την κατσαρόλα να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει καλά, βάζουμε μέσα το χταπόδι ολόκληρο. Μην ανησυχείτε, δεν θα καεί, θα αρχίσει αμέσως να βγάζει υγρά στα οποία θα βράσει.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σκεπάζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας.
Αφήνουμε το χταπόδι να βγάλει τα υγρά του για περίπου 30 λεπτά και αποσύρουμε από την φωτιά.
Βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα, περνάμε το ζουμί του από ψιλό σουρωτήρι και κρατάμε 1 φλιτζάνι ζωμό.
Κόβουμε τα πλοκάμια σε μικρά κομμάτια. Κόβουμε την κουκούλα στη μέση, αφαιρούμε τις εσωτερικές μεμβράνες και την ψιλοκόβουμε.

Κριθαρότο Χταποδιού
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα, και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γυαλίζουν αλλά να μην αλλάξουν χρώμα. Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθεί από το λάδι.
Ρίχνουμε το χταπόδι, το φέρνουμε 1-2 βόλτες και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί για περίπου 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε 2 φλιτζ. καυτό νερό, αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
Μόλις το κριθαράκι απορροφήσει την πρώτη δόση νερού και αρχίσει να φουσκώνει, προσθέτουμε κι άλλα 3 φλιτζ. καυτό νερό. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα απαλά, πάντα σε χαμηλή φωτιά.
Αφού απορροφήσει το κριθαράκι το νερό και αρχίσει να μελώνει προσθέτουμε τον ζωμό του χταποδιού. Αφήνουμε το κριθαρότο πάνω στη φωτιά, να πάρει άλλη μία βράση, για περίπου 5 λεπτά, πάντοτε ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε τις ελιές, τον μαϊντανό, τον άνηθο και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε απαλά, μεταφέρουμε το κριθαρότο αμέσως σε πιατέλα και το ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Καθάρισμα χταποδιού: Με την βοήθεια ενός μαχαιριού, αφαιρέστε τα μάτια και το «δόντι» του χταποδιού

Tips
1) Με φρέσκο ή κατεψυγμένο χταπόδι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο νόστιμο!
2) Το φρέσκο χταπόδι είναι γκρι, γυαλιστερό αλλά όχι γλιτσιασμένο και κάτω από το μαλακό δέρμα πρέπει στο άγγιγμα να νιώσουμε τους μυς του σκληρούς.
3) Σβήστε το κριθαρότο με ξηρό λευκό βερμούτ αντί για κρασί, αν θέλετε ένα πιο σύνθετο γευστικό αποτέλεσμα.
4) Κριθαράκι ή ρύζι για ριζότο είναι δική σας απόφαση. Εμείς επιλέξαμε το κριθαράκι γιατί κάνει πιο «ελληνικό». Εξάλλου η παράδοση θέλει το χταπόδι με ζυμαρικό.
5) Αν βρείτε στον ψαρά σας φρέσκα θαλασσινά (καραβιδάκι, μύδια, χάβαρα, γαρίδες), μπορείτε να τα προσθέσετε στο κριθαρότο. Στην περίπτωση αυτή μη χρησιμοποιήσετε τον ζωμό του χταποδιού, επειδή μπλέκουν πολύ οι γεύσεις. Αντικαταστήστε το με 1 φλιτζ. καυτό νερό.
6) Μπορείτε να αγοράσετε 1 κιλό ψιλές γαριδούλες (2-3 ευρώ το κιλό), να τις βράσετε και να αντικαταστήσετε το νερό με τον ζωμό τους. Καθαρίστε τες και βάλτε τες στο κριθαρότο.
7) Αν η συνταγή σάς φαίνεται τρομερά δύσκολη, βάλτε σε μια λαδόκολλα ένα ολόκληρο ωμό χταπόδι, τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής (εκτός από το κριθαράκι και τον ζωμό) και σιγοψήστε στον φούρνο για 2 ώρες στους 190°C. Θα έχετε φτιάξει τον ωραιότερο ουζομεζέ της άνοιξης!
8) Ο ζωμός του χταποδιού είναι αλμυρός. Γι’ αυτό, λοιπόν, προσέξτε την ποσότητα του αλατιού που θα προσθέσετε.
9) Για ένα μη νηστίσιμο αλλά πολύ γευστικό πιάτο, μόλις κατεβάσετε το κριθαρότο από τη φωτιά, προσθέστε 150 γρ. φέτα ή παρμεζάνα, τριμμένη.