To σάντουιτς που είχα παραγγείλει έφτασε μπροστά μου λαχταριστό. Το όνομα αυτού, italiano. Τουτέστιν ανάμεσα σε δύο φέτες ολικής άλεσης ψημένες στο γκριλ είχαν βρει καταφύγιο κεφτεδάκια με σάλτσα, τυρί, πίκλες, κρεμμύδι και dijonnaise. Με την πρώτη μπουκιά δεν μπορούσα παρά να μνημονεύσω για μια ακόμη φορά τον Τζον Μόνταγκιου, τον 4ο κόμη του Σάντουιτς, ο οποίος επινόησε το πρώτο σάντουιτς εν έτει 1762, επειδή ήθελε απλώς να φάει κάτι χωρίς να λερώσει τα χέρια του και να διακόψει την παρτίδα χαρτιών που έπαιζε. Εγώ εκείνη την ημέρα δεν έπαιζα βέβαια χαρτιά, αλλά βρισκόμουν στο Big Mouth της οδού Πραξιτέλους, ένα από τα καλύτερα σαντουιτσάδικα της πόλης.

Πράγματι τα δύο αδέλφια, ο Κώστας και ο Νικόλας Ισταυρίογλου, έφτιαξαν ένα μαγαζί με μεράκι. Το ψωμί τους το προμηθεύονται από την Πνύκα, έναν από τους καλύτερους φούρνους της Αθήνας, ενώ τα αλλαντικά που χρησιμοποιούν είναι από τον Ζαρκαδιάν στην Ευριπίδου. Οι προτάσεις τους σε σάντουιτς πολλές και εσείς μπορείτε να επιλέξετε το αγαπημένο σας και να το «κλείσετε» ανάμεσα σε φέτες χωριάτικου ψωμιού με προζύμι, αλλά και ψωμιού ολικής άλεσης. Σημειωτέον, το σάντουιτς New York Style (ψαρονέφρι, σαλάτα κόλσλοου, τσένταρ, γκούντα και ντομάτα) προσφέρεται σε μπριός. Στον κατάλογο υπάρχουν και δύο επιλογές κρύων σάντουιτς με ψάρι: το pink fish (καπνιστός σολομός, τυρί κρέμα, αβοκάντο, ρόκα, κρεμμύδι, αρωματικά και βινεγκρέτ) και το tuna luna (τόνος, τυρί, μαρούλι, πίκλες, κρεμμύδι, μαγιονέζα). Οι γλυκατζήδες δεν θα μείνουν παραπονεμένοι. Το choco-melt είναι ένα σάντουιτς με σοκολάτα υγείας και χαλβά βανίλια.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016.