Η δημιουργία του εσπρέσο ξεκίνησε το 1822 στην Γαλλία με την εφεύρεση της πρώτης μηχανής για εσπρέσο. Η μηχανή τελειοποιήθηκε στην Ιταλία και η κατανάλωση εσπρέσσο έγινε κομμάτι της καθημερινής ζωής των Ιταλών και ακολούθως εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο. Ο εσπρέσο έχει πολλά μυστικά που έχουν σχέση με την καλλιέργεια, την επεξεργασία, το χαρμάνι, το καβούρδισμα, και πολλά ακόμη.

Η επεξεργασία

Υπάρχουν τρεις μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τη μετατροπή των κερασιών καφέ σε κόκκους – και οι τρεις έχουν άμεση επίδραση στο κόστος και την ποιότητα του καφέ. Οι μέθοδοι επεξεργασίας συνίστανται στην απομάκρυνση των άχρηστων στοιχείων από τη σοδειά (φύλλα κ.λπ.) και την αφαίρεση των εξωτερικών στρώσεων του κερασιού, ώστε να αποκαλυφθεί ο κόκκος. Με αυτό τον τρόπο προκύπτει ο νωπός καφές, χαρακτηρισμός που αποτελεί τον γενικό όρο που αποδίδεται στον καφέ μετά την επεξεργασία και πριν το καβούρδισμα. Η υγρή μέθοδος που προτιμάται από την Nespresso και απαιτεί μεγαλύτερη επένδυση και περισσότερη φροντίδα, προσφέρει έναν καφέ με ιδιαίτερα πολύπλοκο αρωματικό προφίλ.

Η υγρή μέθοδος

Με την υγρή μέθοδο εντείνονται οι αρωματικές γεύσεις του καφέ και μειώνεται η πικράδα του. Οι καφέδες που προκύπτουν μετά από επεξεργασία με την υγρή μέθοδο χαρακτηρίζονται ως «πλυμένοι». Σχεδόν πάντα αποτελούνται από διαλεγμένους με το χέρι Arabica και οι πλυμένοι Arabica είναι επίσης γνωστοί ως Milds (ήπιοι/γλυκείς καφέδες).

Τα στάδια της επεξεργασίας

– Οι κόκκοι βυθίζονται σε νερό για 16 με 36 ώρες μέχρι να φουσκώσουν και να μαλακώσουν.

– Μία μηχανή διαχωρίζει τον κόκκο από τη σάρκα (πούλπα) του καρπού με τριβή.

– Οι κόκκοι τοποθετούνται σε τσιμεντένιες δεξαμενές με νερό και αφήνονται έως και 36 ώρες για να επέλθει ζύμωση. Κατά τη διαδικασία της ζύμωσης διασπώνται οι όποιες γλοιώδεις ουσίες απομένουν πάνω στον κόκκο μετά την αφαίρεση της σάρκας.

– Οι κόκκοι του καφέ περνάνε μέσα από δυνατό ρεύμα νερού, ώστε να καθαριστούν τελείως οποιαδήποτε εναπομείναντα στοιχεία σάρκας ή ακαθαρσίες. Οι πιο ώριμοι κόκκοι είναι βαρύτεροι. Βυθίζονται στον πάτο των δεξαμενών νερού από όπου μπορούν εύκολα να συλλεχθούν από τους διαλογείς.

– Σε αυτό το στάδιο ο καφές είναι γνωστός ως «καφές parchment» (οι κόκκοι του καφέ περιβάλλονται ακόμα από μία μεμβράνη γνωστή ως περγαμηνή/parchment). Ο καφές αφήνεται να στεγνώσει στον ήλιο για ένα διάστημα έως και τρεις εβδομάδες πάνω σε τεράστιες σχάρες σε ράγες που μπορούν να κλείσουν πολύ γρήγορα σε περίπτωση βροχής ή απλώνεται σε μεγάλα τραπέζια των οποίων η επίπεδη επιφάνεια αποτελείται από λεπτό συρμάτινο δίχτυ.

– Οι εξωτερικές στρώσεις που απομένουν πάνω στον καρπό αφαιρούνται με τη διαδικασία της αποφλοίωσης. Πλέον έχουμε στα χέρια μας τον νωπό καφέ, ο οποίος είναι έτοιμος να συσκευαστεί σε σακιά και να σταλεί προς εξαγωγή.

Χαρμάνι, η τέχνη της ακρίβειας

Στο κέντρο παραγωγής της Nespresso στην Αβένς, δημιουργούνται οι Εκλεκτές Ποικιλίες από τις εξαιρετικότερες προελεύσεις καφέ. Ο νωπός καφές είναι η πρώτη ύλη με την οποία η Nespresso φτιάχνει τα χαρμάνια της.

-Η σύνθεση του χαρμανιού αποτελεί ένα είδος αλχημείας. Καταρχήν, η Nespresso επιλέγει συγκεκριμένες προελεύσεις καφέ για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους: το άρωμα, τη φινέτσα, την ποιότητα της κρέμας, τη διάρκεια της επίγευσης, κ.λπ., κι έπειτα τις συνδυάζει με τρόπο που εντείνει τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά τους.

– Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι τα χαρακτηριστικά μιας προέλευσης καφέ μπορεί να αλλάξουν από τον ένα χρόνο στον άλλο εξαιτίας των μεταβολών στις κλιματικές ή εδαφολογικές συνθήκες. Οι Εκλεκτές Ποικιλίες Καφέ Nespresso όμως, πρέπει να διατηρούν με συνέπεια τη γεύση και το άρωμά τους.

Συνεπώς, το χαρμάνι απαιτεί απόλυτη ακρίβεια στις αναλογίες του. Η τελική ποιότητα στην κούπα εξαρτάται όχι μόνο από το πόσο εξαιρετικές είναι οι προελεύσεις, αλλά και από τη σωστή δόση της κάθε ποικιλίας στο χαρμάνι. Είναι η εμβριθής γνώση και κατανόηση αυτών των δύο στοιχείων που ανάγει τη Nespresso σε κορυφαίο ειδικό στον κλάδο του καφέ.

Το καβούρδισμα

Αποτελεί ένα στάδιο ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας Εκλεκτής Ποικιλίας Καφέ Nespresso, καθώς αποκαλύπτει το πλήρες αρωματικό και γευστικό προφίλ των κόκκων του νωπού καφέ. Η Nespresso έχει αναπτύξει ένα συγκεκριμένο προφίλ καβουρδίσματος για κάθε χαρμάνι, ώστε να αναδειχθούν οι μοναδικές ιδιότητες των προελεύσεών του.

– Το σωστό καβούρδισμα έγκειται στον προσδιορισμό της θερμοκρασίας και του χρόνου καβουρδίσματος που ταιριάζουν καλύτερα σε ολόκληρο το χαρμάνι, ώστε να εκφραστούν ολοκληρωμένα τα χαρακτηριστικά της κάθε προέλευσης.

– Το κακό καβούρδισμα μπορεί να καταστρέψει ακόμα και τους εξαιρετικότερους καφέδες Εκλεκτών Ποικιλιών.

– Κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος ο κόκκος του νωπού καφέ αφυδατώνεται τελείως και το χρώμα αλλάζει από πράσινο σε ώχρα, έπειτα σε καφέ και μετά σχεδόν σε μαύρο.

– Με τη θερμότητα, ο κόκκος του καφέ εκτείνεται και η περιεκτικότητα σε καφεΐνη αυξάνεται.

– Το άρωμα και το σώμα αναπτύσσονται αργά κι έπειτα μειώνονται, ενώ τα αρώματα αγγίζουν το βέλτιστο βαθμό γρήγορα πριν αρχίσουν να αποδυναμώνονται.

– Η πικράδα αναπτύσσεται συνεχώς.

Η Nespresso χρησιμοποιεί την πολύπλοκη τεχνική του ξεχωριστού καβουρδίσματος για ορισμένα από τα χαρμάνια της. Η συγκεκριμένη τεχνική συνίσταται στο καβούρδισμα κάθε προέλευσης χωριστά, για να επιτραπεί σε κάθε μία από αυτές να αναπτύξει την πλήρη δυναμική της. Αν και πιο δύσκολη στην υλοποίησή της, η τεχνική αυτή προσφέρει ασύγκριτα αποτελέσματα.

Άλεσμα

Μετά το καβούρδισμα, ο καφές μεταφέρεται σε αεροστεγές σιλό. Με την άλεση αυξάνεται η επιφάνεια του καφέ που έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο και κατά συνέπεια ο καφές κινδυνεύει να χάσει τα αρώματά του γρηγορότερα. Για το λόγο αυτό η άλεση πρέπει να γίνεται σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο.

Το σύστημα της κάψουλας

Η Nespresso έχει αναπτύξει μια αποκλειστική μέθοδο συσκευασίας του καφέ της σε ερμητικά σφραγισμένες κάψουλες καφέ από αλουμίνιο. Η κάψουλα παρέχει το ερμητικά σφραγισμένο περιβάλλον που χρειάζεται για να διατηρηθούν τα 900 αρώματα του φρεσκοαλεσμένου καφέ για δώδεκα μήνες. Η συσκευασία του καφέ απαιτεί την τοποθέτηση της ακριβώς σωστής δόσης αλεσμένου καφέ σε αλουμινένιες κάψουλες που είναι καλυμμένες εσωτερικά με προστατευτική μεμβράνη. Η κάψουλα σφραγίζεται ερμητικά με φύλλο αλουμινίου, το οποίο προφυλάσσει τον φρεσκοαλεσμένο καφέ από τον αέρα, το φως και την υγρασία.Το αλουμίνιο είναι ένα υλικό που μπορεί να ανακυκλωθεί 100% και αέναα.

Μηχανές του καφέ

Οι καφετιέρες Nespresso εκτός από τον άψογο σχεδιασμό και την ευκολία στη χρήση, είναι οι μόνες που δίνουν τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να παρασκευάσει με ευκολία τον τέλειο espresso, σε κάθε κούπα.

Με τη Nespresso, απολαμβάνετε ταυτόχρονα τα οφέλη τόσο της καινοτομίας όσο και της απλότητας.

Οι καφετιέρες Nespresso σχεδιάστηκαν ειδικά για να αποκαλύπτουν τα φίνα αρώματα και γεύσεις των αποκλειστικών μας Εκλεκτών Ποικιλιών. Συνδυάζοντας διαχρονικό design, προηγμένη τεχνολογία και ευφυείς κι εύχρηστες λειτουργίες, δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, ώστε να σας προσφέρουμε την απόλυτη εμπειρία καφέ.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις συλλογές καφέ Variations Limited Edition

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι ειδικοί της Nespresso είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν σε κάθε σας ερώτημα σχετικά με τη μηχανή σας, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, καλώντας στον αριθμό χωρίς χρέωση 800 11 71 300 και στο 210 6771300 (όλο το 24ωρο).

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Nespresso Club, Αγίου Θωμά 27, Μαρούσι, ΤΚ 15124, Αθήνα

FAX

2106109270

Nespresso Boutiques

Κατεβάστε στο κινητό σας την εφαρμογή της Nespresso για να παραγγείλετε τις εκλεκτές ποικιλίες Nespresso, να εντοπίσετε τις Boutiques και τα καταστήματα και να μαθαίνετε τα νέα της Nespresso κάθε στιγμή.


ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΜΕ ΚΑΦΕ NESPRESSO

Καφές με λευκή σοκολάτα και γάλα αμυγδάλου

ΥΛΙΚΑ (για 2 φλ.)

100 ml γάλα αμυγδάλου


80-100 γρ. λευκή σοκολάτα, τριμμένη


200 ml δυνατό καφέ εσπρέσο, Nespresso


100 ml φρέσκο γάλα με χαμηλά λιπαρά, χτυπημένο στο multi σε αφρόγαλα


1 πρέζα μοσχοκάρυδο, σε σκόνη


Εκτέλεση

1 Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα αμυγδάλου μέχρι να κάψει αλλά όχι να βράσει.


2 Το ρίχνουμε στη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι η τελευταία να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε τον καφέ και ανακατεύουμε. Αν θέλουμε κρύο το ρόφημα, σερβίρουμε με πάγο. Γαρνίρουμε με αφρόγαλα και λίγο μοσχοκάρυδο.

Nuts for Coffee Cocktail


ΥΛΙΚΑ (για 1 ποτήρι)


10 ml λικέρ Amaretto

20 ml λικέρ Frangelico

30 ml Jack Daniels

30 ml κρύο εσπρέσο Nespresso

προαιρετικά λίγους κόκκους καφέ εσπρέσο

EKTEΛΕΣΗ

Χτυπάμε όλα τα υλικά σε σέικερ γεμάτο με πάγο και σουρώνουμε αμέσως σε ποτήρι με πάγο. Προαιρετικά γαρνίρουμε με κόκκους καφέ.