Αν το δεις από την επιχειρηματική σκοπιά, η ιστορία του Ηλία Μανούσακα είναι αυτό που λέμε success story. Ενας επιχειρηματίας επιστρέφει στην πατρίδα του έπειτα από 20 χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας στο εξωτερικό και επενδύει στην παραγωγή ενός ξεχασμένου τοπικού προϊόντος, δημιουργώντας μια πρωτοποριακή, «πράσινη» επιχείρηση, την Creta Carob (κρητικό χαρούπι, δηλαδή), που εξάγει και ενισχύει την οικονομία της χώρας σε μια δύσκολη περίοδο. Ακόμη και αν αφήσεις κατά μέρος τους όρους του μάρκετινγκ και εστιάσεις μόνο στη «διατροφική αξία» της υπόθεσης, πάλι θα πρέπει να μιλήσεις για μια ιστορία επιτυχίας. Διότι αυτό που κάνει τον σημερινό συνδαιτυμόνα μας αξιέπαινο δεν είναι μόνο η άρτια επιχειρηματική σύλληψη και υλοποίηση ενός επαγγελματικού σχεδίου αλλά και η ανάδειξη ενός προϊόντος υψηλής θρεπτικής αξίας και αληθινά ξεχωριστής γεύσης, του χαρουπιού.

Η ιστορία του χαρουπιού

Αν ανατρέξουμε λίγο στην πρόσφατη ιστορία μας ή ζητήσουμε από τους μεγαλύτερους να μας διηγηθούν την καθημερινότητα της Κατοχής, θα μάθουμε ότι το χαρούπι, φθηνό και θρεπτικό καθώς ήταν, έγινε το μάννα της εποχής και έσωσε πολύ κόσμο από την πείνα καθώς το χαρουπάλευρο συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στο σπιτικό ψωμί – το αλεύρι από δημητριακά ήταν δυσεύρετο και πανάκριβο. Οι χαρουπιές, όπως ίσως γνωρίζετε, φυτρώνουν στη Μεσόγειο πάνω από 2.000 χρόνια, ενώ στην Κρήτη, την ιδιαίτερη πατρίδα του κυρίου Μανούσακα, βρίσκουν ιδιαίτερα εύφορο έδαφος. Για την ιστορία, Ισπανοί, Κύπριοι, Μαροκινοί και Τούρκοι δεν σταμάτησαν ποτέ να εμπορεύονται τους καρπούς αυτών των δέντρων, σε αντίθεση με εμάς τους Ελληνες, που θελήσαμε μάλλον να ξεχάσουμε τι εστί χαρούπι καθώς είχε συνδεθεί με τους δύσκολους καιρούς που ζήσαμε. Και κάπως έτσι η εκμετάλλευση του χαρουπιού, που έφτασε στο απόγειό της τη δεκαετία του ’60, εγκαταλείφθηκε παντελώς.

Διατροφική αξία

Οταν ο Ηλίας Μανούσακας μιλάει για τα οφέλη του χαρουπιού, μπορεί προς στιγμήν να νομίσεις ότι διαβάζει εγκυκλοπαίδεια: «Το χαρούπι περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου, καθώς και βιταμινών Α, Β, Β2 και D. Εχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, καθώς και αντιοξειδωτική δράση με ελάχιστα λιπαρά. Είναι κατάλληλο για διαβητικούς αφού έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν περιέχει γλουτένη. Δεν έχει καθόλου οξαλικό οξύ που εμποδίζει το σώμα να κάνει χρήση του ασβεστίου και του ψευδαργύρου και, τέλος, βοηθάει στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς και στη μείωση της χοληστερόλης». Είναι λοιπόν μια άριστη τροφή που διεκδικεί τη θέση που της αξίζει. Θα ήταν όμως άδικο να αναφερθούμε μόνο στη θρεπτική αξία της, αφού η γεύση της είναι τόσο απολαυστική που αποκαλείται «η σοκολάτα της Κρήτης». Αλλωστε πολλοί σεφ την έχουν βάλει στην κουζίνα τους, όχι μόνο στα γλυκά τους αλλά και στο ψωμί και στη μαγειρική τους. Διότι το χαρούπι είναι ένας μπαλαντέρ που τρυπώνει παντού.

Από την Κρήτη στην κουζίνα μας

Θέλοντας να μάθουμε σε τι μορφή θα βρούμε αυτή την τροφή και πώς θα τη χρησιμοποιήσουμε, εξερευνήσαμε όλα τα προϊόντα της εταιρείας Creta Carob και καταμετρήσαμε 40 διαφορετικά! Από το πιο κλασικό χαρουπάλευρο, «το οποίο αντικαθιστά το κοινό αλεύρι και δεν περιέχει γλουτένη», ως το πιο μοντέρνο χαρουπόμελο, που συμμετέχει σε μαγειρικές δημιουργίες, την «100% βιολογική χαρουπόσκονη που αντικαθιστά το κακάο και δεν χρειάζεται προσθήκη ζάχαρης γιατί το χαρούπι είναι γλυκό από τη φύση του, το τσάι χαρουπιού, που ενδείκνυται για ασθενείς με άσθμα, και το υποκατάστατο του καφέ, χωρίς ίχνος καφεΐνης», όπως μας είπε. Και αυτά είναι μόνο τα συμβατικά τους προϊόντα, διότι υπάρχει επίσης σειρά με έτοιμα καλούδια, όπως θρεπτικές μπάρες, γλυκίσματα, παξιμάδια, κουλουράκια και ζυμαρικά, ακόμη και σαπούνια!

Το κοινό

Ποιοι, αλήθεια, καταναλώνουν όλα αυτά τα προϊόντα και, τελικά, είναι αρκετοί για να μιλάμε για μια κερδοφόρα επιχείρηση; «Απευθυνόμαστε σε μια ευρεία γκάμα καταναλωτών, αφού το χαρούπι είναι μια ωφέλιμη τροφή και τα προϊόντα μας κατ’ εξοχήν βιολογικά. Επιπλέον απευθυνόμαστε σε όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, σε εκείνους που αποφεύγουν την καφεΐνη, σε όσους δεν τρώνε τροποποιημένες και ψημένες τροφές, μια και το χαρουπάλευρό μας είναι 100% ωμό, αλλά γενικότερα σε όλους όσοι θέλουν να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση μέσω της διατροφής τους» λέει ο Ηλίας Μανούσακας. Παρότι όμως η Creta Carob φιγουράρει στα ράφια επιλεγμένων ελληνικών ντελικατέσεν, η ελληνική αγορά απορροφά ελάχιστο ποσοστό των προϊόντων της. Το βασικό αγοραστικό κοινό ζει στη Γερμανία και στις σκανδιναβικές χώρες και έχει εντάξει το χαρούπι στην καθημερινή του διατροφή. Σκοπίμως λοιπόν ο ιδρυτής της ελληνικής εταιρείας επεδίωξε και έκλεισε συμφωνίες με 13 ευρωπαϊκές χώρες, τη Ρωσία και τον Καναδά. Και κάπως έτσι το ελληνικό χαρούπι άρχισε να διεκδικεί ένα κομμάτι της διεθνούς αγοραστικής πίτας.

Η ιδέα

«Εχοντας ζήσει αρκετά χρόνια στον Καναδά – σπούδασα εκεί τεχνολόγος μηχανικός και στη συνέχεια εργάστηκα σε επιχειρήσεις εστίασης και έστησα δικές μου –, ήθελα να κάνω κάτι το οποίο θα ωφελήσει κατά κάποιον τρόπο τον τόπο μου και θα με κάνει να επιστρέψω στην Ελλάδα. Σε κάποιες διακοπές που έκανα στο πατρικό μου σπίτι στην Κρήτη παρατήρησα το χαρούπι που υπάρχει σε αφθονία και σχεδόν κανένας δεν το μάζευε. Eψαξα, έμαθα πόσο θρεπτικό είναι και τι μπορεί να προσφέρει και έτσι ξεκίνησα» μας λέει ο κ. Μανούσακας για τη γέννηση της εταιρείας του στην Αργυρούπολη του Ρεθύμνου. «Το χαρούπι δεν έχει φυσικούς εχθρούς και έτσι δεν χρειάζεται ψεκάσματα με χημικά. Επίσης, επειδή είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό δέντρο, δεν έχει μεγάλη ανάγκη από νερό και δεν χρειάζεται καθόλου λιπάσματα. Τα περισσότερα δέντρα εδώ στην Κρήτη είναι αυτοφυή και το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιος να πάει να μαζέψει τα χαρούπια από τον Σεπτέμβριο ως και τον Οκτώβριο που είναι η περίοδος συγκομιδής» συμπληρώνει για τους «συμμάχους» του εγχειρήματός του. Στην αντίπερα όχθη φυσικά στέκουν οι εχθροί. Στην περίπτωση του Ηλία Μανούσακα ήταν η πολύ δύσκολη επεξεργασία του χαρουπιού και η οικονομική κρίση. Ευτυχώς, η τελευταία έπληξε μόνο τη μικρή αγορά του εσωτερικού: «Στην Ελλάδα τού σήμερα ακόμη και οι πιο υγιείς επιχειρήσεις είναι δύσκολο να επιβιώσουν. Αν καταφέρουμε να κρατηθούμε και τα επόμενα δύσκολα χρόνια, ίσως να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες εταιρείες που θέλουν να ενισχύσουν την οικονομία του τόπου και να αναδείξουν τα πλούτη του».

Προϊόντα της Creta Carob θα βρείτε σε επιλεγμένα παντοπωλεία, ενώ μπορείτε να τα παραγγείλετε online στο www.cretacarob.com