Είχαμε μόλις τελειώσει τα ψώνια μας στην Ερμού, όταν η καλή μου φίλη Μαρία μού πρότεινε να συνεχίσουμε το απόγευμα δοκιμάζοντας φαλάφελ. «Θα σε πάω σε ένα καινούργιο. Ο σεφ είναι από την Ιορδανία και φτιάχνει ένα από τα καλύτερα φαλάφελ της πόλης» μου υποσχέθηκε στον δρόμο για το Οff White της Αιόλου. Για να σας δώσουμε περισσότερα στοιχεία, σημειώστε. Βρίσκεται κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, απέναντι από τη βιβλιοθήκη του Αδριανού και έχει έκδηλες καλλιτεχνικές ευαισθησίες αφού στο υπόγειο υπάρχει μια γκαλερί η οποία φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων αλλά και μπαζάρ. {{{ moto }}}

Καθήσαμε στο τραπέζι και επιλέξαμε, όπως ήταν αναμενόμενο, φαλάφελ. Οπως μας εξήγησαν οι αρμόδιοι, τα φτιάχνουν με την αυθεντική ανατολίτικη συνταγή, σύμφωνα με την οποία ζυμώνονται μαζί ρεβίθια, κουκιά, φρέσκο κόλιαντρο και μυρωδικά. Επειτα, πλάθονται μπαλάκια, τηγανίζονται και στη συνέχεια τρυπώνουν στην αραβική πίτα, στην οποία έχει γίνει επάλειψη με χούμους. Τελική πινελιά για να ολοκληρωθεί το τυλιχτό φαλάφελ; Τα κομμάτια από τουρσί ρέβας και αγγουριού που προστίθενται μαζί με φύλλα άισμπεργκ και κομματάκια ντομάτας.

Εδώ όμως ανακαλύψαμε και το λάπνε, έναν δημοφιλή μεζέ της Ανατολής, μια μπάλα στραγγισμένου γιαουρτιού η οποία πλάθεται μαζί με βότανα και διατηρείται σε ελαιόλαδο και αρωματικά. Τρώγεται σκέτο, αλλά μπορεί να προστεθεί και στη σαλάτα – έτσι δηλαδή όπως το δοκιμάσαμε και εμείς στην ομώνυμη σαλάτα του μαγαζιού. Αλλά οι λιχουδιές του Οff White δεν περιορίζονται εδώ. Μεγάλη είναι η ποικιλία γεύσεων τσαγιού, ενδιαφέροντες οι φρέσκοι χυμοί με βάση το πράσινο μήλο, αλλά και το γιαούρτι, το οποίο σερβίρεται με παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού. Πολλές είναι και οι προτάσεις των γλυκών, τα οποία παρασκευάζονται καθημερινά από τον σεφ. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον ανατολίτικο μπακλαβά, αλλά και στο εκμέκ, και μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε αποξηραμένα φρούτα. Την επόμενη φορά που θα πάμε, θα φροντίσουμε να είναι απόγευμα Παρασκευής και Σαββάτου. Γύρω στις 6 θα απολαύσουμε το φαλάφελ μας ακούγοντας τις μελωδίες ενός ταλαντούχου κουβανού σαξοφωνίστα που φιλοξενείται εκεί κάθε εβδομάδα.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 5 Απριλίου 2015.