Η boulangerie-pâtisserie στην Ερυθρού Σταυρού 4 μοιάζει βγαλμένη από στενό του Παρισιού δικαιολογώντας πλήρως το γαλλικό της όνομα La petite baguette. Ο ιδιοκτήτης της Νίκος Μελαχροινός πριν από έξι χρόνια θέλησε να δημιουργήσει έναν χώρο όπου θα πρωταγωνιστούσαν το ψωμί, τα κέικ, τα cookies, το τσουρέκι και ο καφές. Σημαντική λεπτομέρεια; Δεν συμπαθεί καθόλου τη ζάχαρη και χρησιμοποιεί μέλι, στέβια και μαλτιτόλη. {{{ moto }}}

Εν αρχή ην τα περίφημα κέικ του, σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων, τα οποία παρασκευάζονται καθημερινά στο κατάστημα του Χαλανδρίου (Κ. Βάρναλη 31, τηλ. 210 6847 504). Δοκιμάσαμε εκείνο με γέμιση αγριοκέρασου και δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης στο κέικ μήλου με κανέλα. Υστερα ήρθαν τα cookies. Προειδοποιούμε: δώστε προσοχή στα μπισκότα βρόμης με κράνμπερι, καρύδια και σιρόπι αγαύης, αλλά και σε εκείνα με τη μαύρη ζάχαρη!

Το ψωμί αποτελεί ένα εντελώς ξεχωριστό κεφάλαιο. Φτάνει καθημερινά από ξυλόφουρνο της Εύβοιας σε πολλές μορφές και είδη: οκτάσπορο, πολύσπορο, σταρένιο, σικάλεως, βρόμης, ολικής άλεσης αλλά και με αλεύρι ζέας. Οσοι νηστεύουν έχουν δύο επιπλέον λόγους να επισκεφθούν το Petite baguette: το νηστίσιμο πολίτικο τσουρέκι και τους λαχταριστούς χαλβάδες που υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία. Σημειώστε λοιπόν: χαλβάς χωρίς ζάχαρη με σοκολάτα, χαλβάς με γεύση πορτοκαλιού, χαλβάς κουμκουάτ και ο κατάλογος συνεχίζεται. Συνοδεύστε τα με τον εκλεκτό καφέ της γαλλικής εταιρείας Richard ή δοκιμάστε κάποια από τις φρέσκες σαλάτες του σε ένα μεσημεριανό σας διάλειμμα. Φεύγοντας μην παραλείψετε να πάρετε για το σπίτι cupcakes και το σχεδόν θρυλικό νηστίσιμο μπουγατσάκι με μανιτάρι, ελιά και πιπεριά.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015.