Ο έλληνας με την πίτα της παράδοσης θα συνδέεται πάντοτε με τον πιο άσβεστο έρωτα, όσοι νεωτερισμοί κι αν περάσουν από τον ουρανίσκο του. Η τυρόπιτα, όμως, έχει ταλαιπωρηθεί βάναυσα στα ταχυφαγεία των πόλεων, γεμισμένη με υλικά που δεν θα καταδεχόταν καμιά ηπειρώτισσα μαστόρισσα, με κακής ποιότητας λίπη και ζύμες βιομηχανικές, χωρίς ψυχή.

Η γιαγιά Κούλα, κράμα ανατολικοθρακιώτικο και σμυρναίικο, παντρεμένη με καλοφαγά ρουμελιώτη, κληροδότησε στην κόρη της Χρυσούλα και στον εγγονό της την τέχνη της. Το καλό, ολόφρεσκο και χειροποίητο φύλλο ανοίγεται καθημερινά στο μαγαζί, φτιαγμένο με αλεύρι της Βοιωτίας και παρθένο ελαιόλαδο.

Η διαφορά δεν σταματά στη μοναδική γεύση του τραγανού φύλλου. Η Γιαγιακούλα τιμά τη συνταγή της παράδοσης και αναζητεί στον τόπο τους όλα τα υλικά της: κασέρι από τη Μυτιλήνη, ανθότυρο και γραβιέρα από την Κρήτη, φέτα από την Ήπειρο, ελαιόλαδο αγνό και παρθένο, ολόφρεσκα χόρτα, ενώ η ρουμελιώτικη χορτόπιτα περιέχει 10 βότανα και χορταρικά.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει αγιορείτικη πρασοτυρόπιτα, μπαμπανέτσα με καλαμποκάλευρο, κοτόπιτα, πρασοκιμαδόπιτα και παστίτσιο ή μουσακάς μέσα σε φύλλο, μπορείς να φέρεις το δικό σου ταψί και να πάρεις την πίτα σου ζεστή την επομένη, κι αφού μπεις στον κόπο, δοκίμασε και τη γλυκιά κολοκυθόπιτα με κόκκινη κολοκύθα, καρυδόπιτα, σταφιδόπιτα και αυθεντικό πολίτικο τσουρέκι με μαχλέπι, κακουλέ και μαστίχα.

Λαοδίκης 36-38, Γλυφάδα, τηλ. 210 8983 223