«Η ανεργία στις μέρες μας έχει απογειωθεί. Οι μισθοί ψαλιδίζονται μήνα με το μήνα, ενώ ταυτόχρονα, η ακρίβεια γιγαντώνεται. Όλα αυτά, φέρνουν στο νου, μεταξύ σοβαρού και αστείου, τις συνθήκες ζωής αλλά και τους εφευρετικότατους τρόπους επιβίωσης κατά την περίοδο της Κατοχής. Πόσο σίγουροι είμαστε ότι δε θα χρειαστεί να ανασύρουμε από το χρονοντούλαπο τις συνταγές της Κατοχής;» αναρωτιέται και επισημαίνει η συγγραφέας και ιστορικός Ελένη Νικολαΐδου.

Ενας από τους πιο χαρακτηριστικούς δείκτες βιοτικού επιπέδου για κάθε περίοδο είναι σίγουρα το διαιτολόγιο. Τι έτρωγε ο κόσμος τότε; Πόσο κοντά είμαστε στο να αναπροσαρμόσουμε το σημερινό μας διαιτολόγιο σε κάτι παρόμοιο με εκείνο των δύσκολων χρόνων;

Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη μίας δραματικής κατάστασης που ίσως να μην είναι τόσο μακριά από το σήμερα, όπως νομίζουμε. Πηγές, οι εφημερίδες της εποχής Αθηναϊκά Νέα, Βραδινή και Καθημερινή.

Η συγγραφέας, μέσα από συνταγές που εντόπισε σε καθημερινές εφημερίδες της Κατοχής, παρουσιάζει τις – χωρίς επιλογή – διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων εκείνης της περιόδου.

Οι εφημερίδες τότε, είχαν καθιερώσει μόνιμες στήλες με πρακτικές συμβουλές επιβίωσης. Aναφέρονταν στο «πώς δεν θα έχετε απώλειες τροφών στο μαγείρεμα», «πώς να μαζέψετε τα ψίχουλα σε ένα βάζο και να μην τα πετάξετε», «πώς να κάνετε τα σέσκουλα σούπα», «πώς γίνονται οι βλητοκεφτέδες και τα χόρτα στο φούρνο» και «πώς να κάνετε μουσταλευριά χωρίς μούστο».

Η συγγραφέας επισημαίνει ότι «η ανεργία στις μέρες μας έχει απογειωθεί. Οι μισθοί ψαλιδίζονται μήνα με το μήνα, ενώ ταυτόχρονα, η ακρίβεια γιγαντώνεται. Όλα αυτά, φέρνουν στο νου, μεταξύ σοβαρού και αστείου, τις συνθήκες ζωής αλλά και τους εφευρετικότατους τρόπους επιβίωσης κατά την περίοδο της Κατοχής. Πόσο σίγουροι είμαστε ότι δε θα χρειαστεί να ανασύρουμε από το χρονοντούλαπο τις συνταγές της Κατοχής»;

Το βιβλίο έκανε εντύπωση και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, ο Derek Gatopoulos του Associated Press, δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο: «Οι Ελληνες σφίγγουν το ζωνάρι με βιβλία μαγειρικής για την κρίση» όπου αναφέρεται και σε μία έρευνα του περασμένου Σεπτέμβριου στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία 9 στους 10 Ελληνες, έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες και να μειώσουν την κατανάλωση των επώνυμων προϊόντων ή ακόμη και την κατανάλωση του κρέατος.

Ωστόσο σήμερα ξέρουμε, κι αν όχι όλοι ακόμη, πάντως οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι γκουρμέ δεν είναι μόνο το απαραιτήτως ακριβό υλικό, αλλά εκείνο το οποίο μεταχειριστήκαμε με αγάπη και έξυπνο τρόπο.

Η σωστή και καλή διατροφή δεν συνεπάγεται μειώσεις και εκπτώσεις στην ποιότητα, αλλά προσεκτική επιλογή σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Οι παλιές, και εκτός Κατοχής, γνώριζαν ότι βασικός κανόνας μιας υγιούς οικιακής οικονομίας είναι να εκμεταλλεύεσαι τα πάντα και να μην πετάς τίποτε.

Το βιβλίο «Οι Συνταγές της Πείνας» κυκλοφορεί από της εκδόσεις Οξυγόνο (έχουν πουληθεί ήδη 2.000 αντίτυπα και ήδη ετοιμάζεται για την 3η έκδοσή του).

Τιμή: € 14.40 ( 202 σελίδες )