Kλείστε τα φρούτα του χειµώνα σε ένα µπουκάλι και αρωµατίστε το κρασί, το τσάι, τη σοκολάτα σας ή τα σιροπιαστά κέικ σας. Σωστό ελιξίριο!

Υλικά (για ένα µπουκάλι 1.200 ml)

  • 6 µανταρίνια κληµεντίνες, κοµµένα στα 4 (µε τη φλούδα)
  • 2 πορτοκάλια, κοµµένα σε φέτες (µε τη φλούδα)
  • χυµός από 1 νεράντζι
  • 1 κοµµάτι πιπερόριζα, σε φέτες
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 1 µοσχοκάρυδο, σπασµένο
  • 4 γαρίφαλα
  • 10 κόκκοι µαύρου πιπεριού
  • 4 κεδροκούκουτσα
  • 1 αστεροειδής γλυκάνισος
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 1 λίτρο νερό

Εκτλεση

Σε κατσαρόλα, µε κλειστό καπάκι, σε χαµηλή φωτιά, βάζουµε όλα τα υλικά, εκτός από το νερό, και τα σκεπάζουµε µε τη ζάχαρη. Τα αφήνουµε να ζεσταθούν και τα πατάµε µε µια πιρούνα, όπως θα κάναµε για να φτιάξουµε πουρέ. Τα αφήνουµε να σιγοβράσουν για 1 ώρα ώσπου να γίνουν σιρόπι. Το αφήνουµε στην άκρη, όλη νύχτα.

Την εποµένη, προσθέτουµε το νερό και βράζουµε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά. Αφήνουµε να κρυώσει ελαφρά. Το σουρώνουµε απαλά, χωρίς να πιέσουµε τα φρούτα. Μοιράζουµε το σιρόπι σε γυάλινα αποστειρωµένα µπουκάλια και το διατηρούµε στο ψυγείο. Πρέπει να καταναλωθεί µέσα σε έναν µήνα.

Ζέστο κόκκινο κρασί

Υλικά (για ένα µπουκάλι 1.200 ml)

  • 1 μπουκάλι (750 ml) κόκκινο κρασί
  • 300 ml αρωματικό σιρόπι φρούτων και μπαχαρικών

Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το κρασί να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το σιρόπι και δοκιμάζουμε τη γεύση. Σερβίρουμε σε θερμομονωτική κανάτα.

Tip
Aν περισσέψει αρωματικό κρασί, διατηρείται στο ψυγείο. Αν προσθέσετε ίση ποσότητα χυμού μήλου ή ροδιού, μπορείτε να κάνετε ζελέ, σε αναλογία 500 ml υγρό/10 γρ. ζελατίνης.